Öljyteollisuuden rooli ilmastoneuvotteluissa herättää kritiikkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljyteollisuuden rooli ilmastoneuvotteluissa herättää kritiikkiä

Fossiilisia polttoaineita tuottavilla yhtiöillä on laaja edustus järjestöissä, jotka osallistuvat ilmastonmuutosta koskeviin neuvotteluihin. Näin ne ovat onnistuneet jarruttamaan monia päätöksiä, kerrotaan raportissa.

Sotilaiden vartioima öljykenttä Etelä-Sudanin Palougissa

Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Kuvassa sotilaiden vartioima öljykenttä Etelä-Sudanin Palougissa. Kuva: Jared Ferrie / IPS.

(IPS) -- Öljy-yhtiöiden ja muiden saastuttajien mahdollisuuksia vaikuttaa valtioiden välisiin ilmastoneuvotteluihin pitää vähentää, kehitysmaat vaativat. Rikkaiden maiden mielestä yhtiöt voivat turvata prosessin onnistumisen.

Yhdysvaltalaisen Corporate Accountability International (CAI) -järjestön raportti kertoo, että fossiilisia polttoaineita tuottavilla yhtiöillä on laaja edustus järjestöissä, jotka osallistuvat ilmastonmuutosta koskeviin YK:n neuvotteluihin. Tätä kanavaa käyttäen yhtiöt ovat onnistuneet jarruttamaan monia päätöksiä.

Ilmastonmuutosta koskeva YK:n puitesopimus UNFCCC sallii järjestöjen osallistua tarkkailijoina valtioiden välisiin neuvotteluihin. Mukaan ovat päässeet muun muassa Yhdysvaltain kansallinen kaivosyhdistys, eurooppalaisten öljynjalostajien FuelsEuropa, Maailman hiiliyhdistys ja Australian yritysneuvosto, johon kuuluvat muun muassa suuret öljyjätit Shell, ExxonMobil ja BP.

Moni mainituista yhtiöistä on pitkään kiistänyt ilmastonmuutoksen ja rikastunut toiminnalla, joka kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Ristiriitaisia näkemyksiä

Syksyllä 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus lupaa pitää ilmaston lämpenemisen reippaasti alle kahdessa asteessa ja pyrkii rajaamaan sen alle 1,5 asteeseen. Onnistuminen vaatii hyvin läpinäkyviä ja selviä linjauksia, Kölnin yliopiston ympäristöoikeuden tutkija Mrinalini Shine painottaa.

Kehitysmaat – jotka yhdessä edustavat liki 70:ää prosenttia maapallon väestöstä – ovat vaatineet eturistiriitoja koskevien toimintaperiaatteiden sisällyttämistä ilmastosopimukseen. Se velvoittaisi monet yritykset jääväämään itsensä neuvotteluissa.

Teollisuusmaat, kärjessään Yhdysvallat, Euroopan unioni, Norja ja Australia, ovat vastustaneet ehdotusta. Toukokuussa Bonnissa käydyissä neuvotteluissa Norjan edustaja vakuutti, että yritysten sulkeminen ulos vaikuttaisi neuvotteluihin kielteisesti. Australia muistutti, että yksityinen sektori on keskeinen rahoittaja vähähiiliseen talouteen siirryttäessä.

Palokuntalaisia tarvitaan

Ympäristöuutispalvelu Inside Climate News paljasti vuonna 2015, että ExxonMobil tiesi ilmastonmuutoksesta jo vuonna 1981, mutta se on myöhempinä vuosina käyttänyt miljoonia vastakkaisen tiedon levittämiseen.

CAI:n tuore raportti kertoo lisäksi, että Yhdysvaltain kauppakamari on saanut miljoonia ExxonMobililta tiedotuskampanjoihin. Lisäksi presidentti Donald Trump nosti yhtiön entisen toimitusjohtajan Rex Tillersonin ulkoministerikseen.

”Ei ihme, ettei tulipalon sammuttaminen onnistu, kun palokunta on pullollaan tuhopolttajia”, CAI:n kansainvälisen politiikan johtaja Tamar Lawrence-Samuels kommentoi.

CAI:n raportti kuitenkin tunnustaa, että fossiilisia polttoaineita tuottavilla yrityksillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Se edellyttää, että ne muuttavat käytäntöjään Pariisin sopimuksen edellyttämällä tavalla, hyödyntävät tutkijoiden uudet keksinnöt pahemman tuhon estämiseksi ja osallistuvat maailmanlaajuisten sosiaalisten ja taloudellisten tavoitteiden täyttämiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia