Öljyä löydetty Luoteis-Turkanan alueelta Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljyä löydetty Luoteis-Turkanan alueelta Keniassa

Kenian ensimmäinen öljylöytö herättää toiveita, mutta on epäselvää, kuinka paljon maa siitä hyötyy.

Kenian Luoteis-Turkanan alueelta on löytynyt noin kahden miljardin barrelin suuruiseksi arvioitu öljylöytö. Maan presidentti Mwai Kibakin mukaan kyseessä on tärkeä läpimurto, jonka odotetaan kohentavan Kenian taloutta, kirjoittaa Suomen suurlähetystö Nairobissa.

Lopullinen hyöty kuitekin riippuu siitä, millainen on öljylöydön vahvistaneen brittiläis-irlantilaisen Tullow Oilin ja Kenian välinen poraussopimus ja kuka määritellään öljyn todelliseksi omistajaksi, suurlähetystö arvioi.

Tullow Oilin ja Kenian välisestä sopimuksesta tiedetään toistaiseksi, että se takaisi Kenialle maksimiosuudet tuotoista vasta noin viiden vuoden kuluttua pumppauksen aloittamisesta. 

Öljyn hyödyntäminen riippuu myös öljyputken rakentamisesta Kenian pohjoisrannikolla sijaitsevasta Lamun satamasta Etiopian kautta Sudaniin. Putkiston rakentaminen ei ole ollut kitkatonta.

Öljytuotannon ympäristövaikutuksia erityisesti Turkanajärveen ei tiedetä. Turkanajärvi on maailman suurin aavikolla sijaitseva järvi, joka on tunnettu muun muassa fossiililöydöistä, krokotiileista sekä monimuotoisesta lintulajistosta. Samoin Turkanan kansallispuisto on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Lähetystön mukaan on myös epäselvää, miten käy ihmisille, jotka menettävät maansa porausalueille tai kuinka Turkanan alueen asukkaat hyötyvät öljytuloista. Ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Kenian lehdistö on käsitellyt öljylöytöä realistisesti ja nostanut Nigerin sekä Päiväntasaajan Guinea esimerkkeiksi siitä, millaisiin ympäristöongelmiin, korruptioon ja tulojen epätasaiseen jakautumiseen öljy voi johtaa. Julkisuudessa Keniaa on vaadittu liittymään Kaivannaisteollisuuden läpinäkyvyys -aloitteeseen.

Itäisen Afrikan öljyesiintymät ovat alkaneet kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä myös muissa maissa ja esimerkiksi Iso-Britannia on tarjonnut Somalialle humanitaarista apua ja turvallisuustukea siinä toivossa, että saisi jalansijaa myös maan öljyteollisuudessa.

Lisää uusi kommentti