Öljy voitelee USA:n kongressia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljy voitelee USA:n kongressia

Luottamus lainsäätäjiin on vaakalaudalla, kun heidän vaalirahoituksensa riippuu teollisuudesta.

(IPS) -- Öljy-yhtiöt ovat antaneet keskimäärin 13 kertaa enemmän rahaa niille kongressiedustajille, jotka kannattavat kiistellyn Keystone XL -öljyputken vetämistä Kanadasta Meksikonlahden rannikolle Yhdysvalloissa, kuin sen vastustajille, tuore selvitys kertoo.

Hanke on vastikään saanut enemmistön tuen Yhdysvaltain kongressin molemmissa kamareissa, mutta presidentti Barack Obama saattaa yrittää torjua sen vetollaan.

Rahan vaikutusta politiikkaan tutkiva MapLight-järjestö kertoo, että öljyputkea kannattavat senaattorit ovat saaneet yhtiöiltä keskimäärin 236 544 dollaria eli kymmenkertaisen summan hankkeen vastustajiin verrattuna.

Edustajainhuoneessa putken tukijoille herui öljyrahaa keskimäärin 43 375 dollaria, kun vastustajat ovat saaneet tyytyä 3 610 dollariin.

"Miten voimme luottaa siihen, että lainsäätäjät äänestävät yleisen edun nimissä, kun heidän vaalirahoituksensa riippuu teollisuudesta", kysyy Pamela Behrsin MapLightista.

"Öljyjätit uskovat voivansa ostaa ääniä Washingtonissa, ja Keystone-äänestys osoittaa, että se on yhä mahdollista", vahvistaa David Turnbull fossiilisia polttoaineita vastustavat Oil Change International -järjestöstä.

Putken on määrä kuljettaa Kanadan öljyhiekkakentillä tuotettua raskasta öljyä Meksikonlahden rannikolle, missä useat suuryhtiöt ovat jo lisänneet jalostamokapasiteettiaan.

Tutkimusten mukaan putken tuoman öljyn polttaminen aiheuttaisi yli 181 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Se vastaan 38 miljoonan auton tai 51 hiilivoimalan päästöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia