Öljy silottaa Päiväntasaajan Guinean tietä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljy silottaa Päiväntasaajan Guinean tietä

Diktatuurina tunnettu maa hyväksyttiin jäseneksi portugalinkielisten maiden yhteisöön.

Länsiafrikkalainen Päiväntasaajan Guinea hyväksyttiin heinäkuun lopulla jäseneksi portugalinkielisten maiden yhteisöön. Merkittävät öljylöydöt ovat parantaneet aiemmin hyljeksityn diktatuurin salonkikelpoisuutta.

Maaryhmän aiemmat jäsenet ovat Angola, Brasilia, Guinea-Bissau, Itä-Timor, Kap Verde, Mosambik, Portugali sekä São Tomé ja Príncipe. Itä-Timorin Dilissä pidetyssä huippukokouksessa Portugali vastusti jyrkimmin Päiväntasaajan Guinean mukaan ottamista, mutta joutui taipumaan painostukseen, jonka kärjessä olivat Brasilia ja Angola.

Päiväntasaajan Guinea itsenäistyi 1968, ja presidentti Teodoro Obiang on hallinnut maata diktaattorin ottein vuodesta 1979. Kansainvälinen yhteisö tuntuu sulkeneen silmänsä julmuuksilta sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen Mobil aloitti maassa öljyntuotannon 1996.

Päiväntasaajan Guinean öljyntuotanto on viime vuosina kymmenkertaistunut. Lissabonissa ilmestyvä Visão-lehti sanoo, että maata hallitseva varkaiden klikki on nousemassa maailman rikkaimpien dynastioiden joukkoon ja kaikki suuret öljy-yhtiöt pyrkivät nyt tähän Afrikan Kuwaitiin.

Maan henkeä kohti laskettu kansantulo on korkeampi kuin Portugalissa, mutta liki 80 prosenttia vajaasta miljoonasta asukkaasta elää alle dollarilla päivässä, lehti jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia