Öljy kiristää arabien ja kurdien välejä Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljy kiristää arabien ja kurdien välejä Irakissa

Arabien ja kurdien tulisi toimia rauhanomaisen ratkaisun saavuttamiseksi Irakissa

Kansalaisjärjestö International Crisis Groupin uuden raportin mukaan kurdien ja arabien tulisi aloittaa uudelleen neuvottelut Kirkukin ja muiden kiisteltyjen alueiden asemasta Irakissa.

Crisis Groupin mukaan arabien ja kurdien väliset suhteet ovat pysyneet räjähdysalttiina. Helmikuun lopulla Irakin Kurdistanin alueellinen hallitus lähetti sotilaallisia joukkoja Kirkukiin, joka on Pohjois-Irakin öljyntuotantoalueen keskus, yrittäessään viedä huomion pois Suleimanian tapahtumista. Tämä pahensi jo ennestään kireää tilannetta ja etnisiä jännitteitä.

ICG:n mukaan mielenosoitukset koko maassa ovat osoittaneet, Irak ei ole immuuni vallankumoukselliselle innolle, joka on vallinnut Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Pääministeri Nouri al-Malikin hallituksen sekä Kurdistanin alueellisen hallituksen onkin löydettävä tehokkaita vastauksia mielenosoittajien vaatimuksiin, järjestö sanoo.

Crisis Group korostaa, että molempien osapuolten on oltava joustavia etenkin kysymyksissä, jotka koskevat Kurdistanin seudun sisäisten rajojen hahmottelua sekä lakeja, jotka liittyvät hiilivetyyn ja tulojen jakamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia