Uutiset

Ohjelmistopatentit kiistojen kohteena

Ohjelmistopatenttien hyödyllisyydestä on väitelty pitkään. Tietokoneohjelmat perustuvat pitkälti matemaattisille algoritmeille, ja niiden patentoitavuus voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Patentoimisen ei katsota edistävän innovatiivisuutta tai luovaa työtä, vaan pikemminkin vaikeuttavan sitä. Kehitysmaille patenttien hankkiminen tulisi kalliiksi.

Ohjelmien laatiminen on pitkäkestoista työtä, jonka tuloksista saatava hyöty halutaan turvata tekijänoikeuksilla.

Suomessa tietokoneohjelmistot kuuluvat tekijänoikeuden piiriin ja ohjelmat tulkitaan kirjallisiksi teoksiksi samaan tapaan kuin artikkelit tai romaanit. Ohjelmistoissa tekijänoikeus suojaa lähdekoodin, mutta se ei ulotu koodin perustana oleviin ideoihin tai periaatteisiin. Ideat ja periaatteet voidaan suojata vain patenteilla.

Käytäntö ei ole kaikissa maissa sama. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ohjelmistojen patentoiminen on mahdollista, samoin Saksassa ja Ruotsissa. Euroopan unioni on antanut direktiiviehdotuksen, jonka tavoitteena on harmonisoida lainsäädäntö tältä osin unionin jäsenmaissa. Helmikuussa 2004 eduskunta sai käsiteltäväkseen valtioneuvoston kirjelmän, jossa ehdotetaan ohjelmistopatenttien sisällyttämistä maamme patenttilainsäädäntöön.

Voiko idean patentoida?

Ohjelmistopatenttien hyödyllisyydestä tai haitallisuudesta on väitelty pitkään. Tietokoneohjelmat perustuvat pitkälti matemaattisille algoritmeille, ja niiden patentoitavuus voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Patentoimisen ei katsota edistävän innovatiivisuutta tai luovaa työtä, vaan pikemminkin vaikeuttavan sitä.

Intialainen Free Software Foundationin kannattaja
Vapaan ja avoimen lähdekoodin liike onkin selkeästi vastustanut ohjelmistopatentteja ja pitänyt tekijänoikeutta riittävänä oikeussuojana. Sen mukaan ohjelmistopatentit hidastaisivat suurella todennäköisyydellä tietokoneohjelmistojen kehitystyötä. Patenttihakemuksia nimittäin ei julkisteta ennen kuin 18 kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä, mistä seuraa, ettei yksikään patenttitietokanta annan ajantasaista kuvaa siitä, mitkä ohjelmistot on patentoitu. Ohjelmistokehityksessä 18 kuukautta on pitkä aika.

Patentit ovat vapaan ja avoimen lähdekoodin liikkeille myös toisella tapaa vieras ajattelumalli. Vapaus on näiden ohjelmistojen kehittämisen keskeinen periaate, ja ohjelmistojen kehitystyö tapahtuu yhteisöllisesti. Yleensä prosessiin osallistuu suuri joukko ammattilaisia tai alan harrastajia. Periaatteena on tuottaa parempia ja toimivampia ohjelmistoja kaikille, ja tärkeää ei ole se, kuka jonkin ratkaisun omistaa ja toteuttaa.

Patenttikilpa ei suosi köyhiä maita

Todennäköinen seuraus ohjelmistopatenttien käyttöönotosta EU:ssa olisi oikeudenkäyntien lisääntyminen. Kun valtioneuvoston kirjelmässä ohjelmistopatenttien käyttöönottoa perustellaan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailuedellytysten ja aseman vahvistamisella, vaarana on, että jatkossa pk-yritykset joutuvat ohjelmoijien sijaan palkkaamaan juristeja tekemään patenttihakemuksia, selvittämään millä tavoin jotain olemassa olevaa ohjelmistoa voidaan käyttää sekä edustamaan yhtiöitä oikeusistuimissa. Oikeudenkäyntien mahdollisuus heijastuu väistämättä myös tuotteiden hintoihin.

Ei myöskään voida tietää, millä tavoin patentti- ja rekisteriviranomaiset selviytyisivät ohjelmistopatenttien käsittelystä. Hakemusten määrä lisääntyisi, ja viranomaiset joutuisivat ratkaisemaan lähes samanlaisten ideoiden osalta, mikä hakemus hyväksyttäisiin ja mikä hylättäisiin. Todennäköisempi vaihtoehto lienee se, että suunnilleen kaikki hakemukset hyväksyttäisiin kuin että hakemuksia käsittelevät viranomaiset pyrkisivät selvittämään, mikä haetuista patenteista on paras mahdollinen.

Kehitysmaille kysymys ohjelmistopatenteista on keskeinen, koska niillä ei yleensä ole varaa hankkia kalliita patentteja omille sovelluksilleen. Kilpailussa käyttökelpoisten ideoiden omistuksesta ja jatkokehittelystä markkinat toimivat helposti vahvemman hyväksi.


Linkit:
Kamppailu EU:n patenttilaista loppusuoralla
maailma.netin artikkeli 27.02.2004

Patentit pelkistävät yhteisöllisen tiedon yksityiseksi tuotoksi
Kehitysuutiset 12/03

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.

Tuoreimmat

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta