Obaman lupaukset urkinnan tiukennuksista jäivät puolitiehen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obaman lupaukset urkinnan tiukennuksista jäivät puolitiehen

Kaikkiin NSA-paljastuksissa esille nouseisiin ongelmiin ei edelleenkään puututa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman viikonloppuna julkistama uusi tiedustelulinjaus ei vakuuta tiukempaa liekaa urkinnalle vaatineita ihmisoikeusjärjestöjä.

Ihmisoikeusjärjestöt antavat Obamalle kiitosta yksityisyydensuojaa koskevien huolenaiheiden nostamisesta esille, mutta toteavat esitettyjen uudistusten jääneen puolitiehen.

Obaman ilmoittamiin uudistuksiin kuului muun muassa yhdysvaltalaisista kerättyjen puhelutietojen siirtäminen hallinnon ulkopuolelle sekä tietojen tiedustelukäytön rajaaminen erityistuomioistuimen luvan taakse. Uudistusten joukossa oli myös valvovan paneelin perustaminen terrorismiepäilyjä varten.

Uudistukset olivat kuitenkin merkittävästi lievempiä, kuin mitä esimerkiksi Human Rights Watch ja myös Obaman nimittämä asiantuntijaryhmä oli joulukuisessa loppuraportissaan ehdottanut.

Järjestöt kritisoivat erityisesti sitä, että puhelutietojen massaluonteiselle keräämiselle ei ole luvassa loppua ja että tiedustelun uudet lisärajoitukset koskevat lähinnä yhdysvaltaisia. Human Rights Watchin mukaan Obaman puheesta jäi myös epäselväksi, millä perusteella massoittaista tiedonkeruuta on edelleen välttämätöntä jatkaa. HRW myös kummaksuu, että muuhun kuin puhelimia koskevaan tietojen keruuseen ei otettu kantaa.

"Obaman ilmoittamat uudistukset rajoittavat ainoastaan sitä, miten kerättyä tietoa voidaan käyttää. Sen sijaan niillä on hyvin vähän merkitystä tiedonkeruun itsensä rajoittamisen kannalta, ja ovi jää edelleen auki ulkomaalaisten umpimähkäiselle vakoilulle", järjestö sanoo tiedotteessaan.

Amnesty International muistuttaa, että kansainvälisen lain nojalla kaikilla ihmisillä asuinpaikasta ja kansallisuudesta huolimatta on oikeus yksityisyydensuojaan. Järjestön mukaan uudistuksissa jätettiin edelleen huomioimatta muitakin merkittäviä ongelmia, kuten ihmisten valikoituminen vakoilun kohteeksi uskomustensa tai taustojensa perusteella sekä presidentille myönnetty mahdollisuus käynnistää uusia vakoiluohjelmia ilman oikeuden päätöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia