Obaman homomyönteisyys kuohuttaa Karibialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obaman homomyönteisyys kuohuttaa Karibialla

Kirkonmiehet kauhistuivat USA:n presidentin homoliittokantaa, kirjoittaa Peter Richards.

"Kun Yhdysvalloissa aivastetaan, Karibialla sairastutaan flunssaan", karibialainen kansanviisaus sanoo.

Se osoittautui todeksi, kun USA:n presidentti Barack Obama kertoi kannattavansa samaa sukupuolta olevien oikeutta solmia avioliitto.

Obaman kanta kirvoitti vilkkaan keskustelun Karibian maissa. Monessa niistä homoseksuaalisuus on laitonta ja voi viedä jopa 25 vuodeksi vankilaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch luonnehtii Jamaikaa maailman homofoobisimmaksi maaksi, jolla on pitkä historia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnässä.

Viime joulukuun vaaleissa maan nykyinen pääministeri Portia Simpson Miller ehdotti, että tiukat "sodomistilait" pitäisi arvioida uudelleen. Yksikään poliitikko ei kuitenkaan ole tarttunut aloitteeseen.

"Ei avio- vaan siviililiitto"

Kingstonin arkkipiispa Donald Reece ja Jamaikan ja Caymansaarten piispa Howard Gregory sanovat, että Obaman kanta olisi helpompi hyväksyä, jos hän olisi puhunut siviililiitosta avioliiton sijaan.

"Kyseessä ei ole juutalais-kristillisen tradition mukainen avioliitto, vaan siviilioikeudellinen järjestely, jolla taataan yhteisen omaisuuden haltijoille perimisoikeus toisen kuoleman jälkeen", Reece kommentoi.

Gregory puolestaan totesi, että vaikka homoaktivistit hurraavat Obaman kannanotolle, tämä voi puhua "vain maailman, ei kirkon johtajana".

Tavoitteena tasa-arvo

Trinidad ja Tobagon hallitus ei ole ottanut kantaa homoliittoihin, mutta maan ulkoministeri Suruj Rambachan mukaan "asia tulee aikanaan hallituksen päätettäväksi".

Homojen ja lesbojen oikeuksien sisällyttämistä Trinidad ja Tobagon tasa-arvolainsäädäntöön ajava Caiso-järjestö sen sijaan ilahtui Obaman lausunnosta. Järjestöä johtavan Colin Robinsonin mukaan Obama vaatii enemmän kuin Caiso.

"Kiitän Obamaa, koska hän perusteli kantansa tasa-arvolla ja se miellyttää minua, vaikka avio-oikeus ei Caison asialistalla olekaan."

Barbadoksen laki sallii

Barbadoksessa kirkolliset piirit ovat nousseet moittimaan Obamaa. Baptistipappi Vincent Wood sanoo olleensa "täysin sokeerattu ja yllätetty" USA:n presidentin puheista.

Karibian kehitystutkimuspalveluiden johtajan Peter Wickhamin mukaan Wood ja muu papisto ovat saaneet barbadoslaiset uskomaan, että kirkko omistaa avioliittoinstituution.

"Väitettä ei voi perustella sen kummemmin perustuslailla kuin terveellä järjelläkään", on Wickhamin tuomio.

Wickman huomauttaa, että laki sallii jo homoliitot.

"Barbados on sekulaari valtio, jonka perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Kenenkään ei tarvitse naimisiin päästäkseen hakea lupaa kirkolta."

Lisää uusi kommentti