Uutiset

OAS julkaisi historiallisen raportin huumepolitiikan vaihtoehdoista

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) raportti esittää, että huumesodaksi kutsuttu repressiivinen politiikka tulee jättää taakse ja siirtyä kohti ehkäisevää sekä joustavampaa huumepolitiikkaa.
(Kuva: Neon Tommy / cc 2.0)

Amerikan valtioiden järjestö OAS julkaisi viime viikolla raportin huumepolitiikan muutostarpeista ja tulevaisuuden suuntaviivoista. Politiikkaa halutaan uudistaa täyskieltoon ja kriminalisointiin perustuneesta niin kutsusta huumeiden vastaisesta sodasta kohti ennalta ehkäisevää ja joustavampaa huumepolitiikkaa.

Asiantuntijat kutsuvat muutosta historialliseksi ja käänteentekeväksi. Vielä vuosia sitten tämän tapaista muutosta olisi ollut mahdoton esittää Yhdysvaltojen painostuksen vuoksi.

Muutosprosessi käynnistyi toden teolla viime vuonna ja raportinteko käynnistettiin Amerikkojen valtionpäämiesten kokouksessa.

Vuosikymmeniä jatkunut huumesota on vaatinut lukemattomien ihmisten hengen huumekartellien keskinäisten ja poliisinvastaisten taistelujen seurauksena. Huumeiden jopa osittainen laillistaminen vähentäisi kartellien vaikutusvaltaa ja samalla rikollisuutta, raportissa huomioidaan.

"Huumesodan inhimilliset kärsimykset ovat liian suuria, joten vanhaa linjaa ei voida jatkaa", kommentoi OAS:n pääsihteeri José Miguel Insulza.

Raportissa peräänkuulutetaan, että myös terveydenhuollon suhdetta huumeiden käyttäjiin tulee uudistaa. Rankaisevista toimenpiteistä tulee siirtyä kohti ehkäiseviä ja haittoja vähentäviä lähestymistapoja.

Latinalaisen Amerikan johtajat ovat kritisoineet, että länsimaat, joiden kansalaiset kuluttavat suuren osan alueelta tuotetuista huumeista, eivät ole suostuneet näkemään huumekaupan ja -sodan haittoja. Raportissa muistutetaan, että myös länsivaltojen tulee kantaa vastuunsa politiikan muuttamiseksi. Muutos tapahtuu joka tapauksessa, länsimaiden avustuksella tai ilman, sanovat asiantuntijat.

Sekä Obaman että Euroopan hallitukset tutustuvat parhaillaan raporttiin, joka kutsuu myös Eurooppaa yhteistyöhön suunnittelemaan uutta vaihtoehtoista politiikkaa. Yhdessä on myös tarkoitus visioida uuden globaalin huumepolitiikan suuntaviivat, jotka sinetöidään YK:n yleiskokouksessa vuonna 2016.

Huumeiden vastainen sota politiikkaoikeus ja rikoskonfliktiturvallisuusYKhuumeet Latinalainen Amerikka ja Karibia

Lue myös

Asiantuntijat: Huumeiden vastainen sota ei huumepolitiikan tarkoitus

Huumepolitiikan pitäisi perustua ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta.

YK:n huumevirasto torjuu tiedot huumepolitiikan muutoksesta

Miljardööri Richard Bransonin mukaan UNODC aikoi julkistaa dokumentin, joka olisi suositellut huumeiden käytön ja hallussapidon sallimista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista