OAS julkaisi historiallisen raportin huumepolitiikan vaihtoehdoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

OAS julkaisi historiallisen raportin huumepolitiikan vaihtoehdoista

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) raportti esittää, että huumesodaksi kutsuttu repressiivinen politiikka tulee jättää taakse ja siirtyä kohti ehkäisevää sekä joustavampaa huumepolitiikkaa.

(Kuva: Neon Tommy / cc 2.0)

Amerikan valtioiden järjestö OAS julkaisi viime viikolla raportin huumepolitiikan muutostarpeista ja tulevaisuuden suuntaviivoista. Politiikkaa halutaan uudistaa täyskieltoon ja kriminalisointiin perustuneesta niin kutsusta huumeiden vastaisesta sodasta kohti ennalta ehkäisevää ja joustavampaa huumepolitiikkaa.

Asiantuntijat kutsuvat muutosta historialliseksi ja käänteentekeväksi. Vielä vuosia sitten tämän tapaista muutosta olisi ollut mahdoton esittää Yhdysvaltojen painostuksen vuoksi.

Muutosprosessi käynnistyi toden teolla viime vuonna ja raportinteko käynnistettiin Amerikkojen valtionpäämiesten kokouksessa.

Vuosikymmeniä jatkunut huumesota on vaatinut lukemattomien ihmisten hengen huumekartellien keskinäisten ja poliisinvastaisten taistelujen seurauksena. Huumeiden jopa osittainen laillistaminen vähentäisi kartellien vaikutusvaltaa ja samalla rikollisuutta, raportissa huomioidaan.

"Huumesodan inhimilliset kärsimykset ovat liian suuria, joten vanhaa linjaa ei voida jatkaa", kommentoi OAS:n pääsihteeri José Miguel Insulza.

Raportissa peräänkuulutetaan, että myös terveydenhuollon suhdetta huumeiden käyttäjiin tulee uudistaa. Rankaisevista toimenpiteistä tulee siirtyä kohti ehkäiseviä ja haittoja vähentäviä lähestymistapoja.

Latinalaisen Amerikan johtajat ovat kritisoineet, että länsimaat, joiden kansalaiset kuluttavat suuren osan alueelta tuotetuista huumeista, eivät ole suostuneet näkemään huumekaupan ja -sodan haittoja. Raportissa muistutetaan, että myös länsivaltojen tulee kantaa vastuunsa politiikan muuttamiseksi. Muutos tapahtuu joka tapauksessa, länsimaiden avustuksella tai ilman, sanovat asiantuntijat.

Sekä Obaman että Euroopan hallitukset tutustuvat parhaillaan raporttiin, joka kutsuu myös Eurooppaa yhteistyöhön suunnittelemaan uutta vaihtoehtoista politiikkaa. Yhdessä on myös tarkoitus visioida uuden globaalin huumepolitiikan suuntaviivat, jotka sinetöidään YK:n yleiskokouksessa vuonna 2016.

Lisää uusi kommentti