Uutiset Hiv/aids

Nuorten aids-kuolemat kolminkertaistuneet 2000-luvulla

Aids-kuolemat ovat globaalisti vähentyneet, mutta lapsena tartunnan saaneet nuoret ovat poikkeus.
(Kuva: UNICEF Ethiopia/2014/Pudlowski / cc 2.0)

Nuoret ovat ainoa hiv-positiivisten ryhmä, jonka kuolleisuusluvut eivät laske. Aids on nyt Afrikassa nuorten yleisin  ja globaalisti toiseksi yleisin kuolinsyy, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tilastokatsauksessaan.

Nuorten aids-kuolemat ovat katsauksen mukaan kolminkertaistuneet 2000-luvulla. Suurin osa heistä sai taudin 10–15 vuotta sitten, jolloin raskaana olevat naiset ja äidit eivät saaneet yhtä usein tartunnan siirtymisen ehkäisevää lääkettä kuin nykyään. Lapset ovat selviytyneet teini-ikäisiksi asti, toisinaan ilman, että edes tietävät tartunnastaan. Yhteensä maailmassa on kaksi miljoonaa 15–19-vuotiasta hiv-positiivista.

Nykyisin lääkitys on tehokkaampaa, ja raskaana olevista hiv-positiivisista naisista jo 60 prosenttia saa tartunnan siirtymisen ehkäisevää lääkitystä. Tämän ansiosta vuodesta 2000 alkaen on vältetty lähes 1,3 miljoonaa lasten aids-tartuntaa, katsauksessa kerrotaan. Parannuksista huolimatta tekemistä riittää yhä, sillä alle 15-vuotiaista hiv-posiitivisista vain kolmannes saa hoitoa.

Myös nuorten tartuntojen ehkäisy kaipaa lisätoimia. 15–19-vuotiaat saavat maailmassa joka tunti 26 uutta tartuntaa, raportissa kerrotaan. Silti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa tauti on yleisin, vain hieman 11 prosenttia ikäryhmästä testataan.

YK-järjestöt ja muut kansainväliset järjestöt aloittivat alkuvuodesta kampanjan, jonka tarkoituksena on vähentää nuorten hiv-tartuntoja.

Maailmalla vietetään ensi tiistaina kansainvälistä aids-päivää. YK:n hiv- ja aids-ohjelma Unaidsin mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä on pudonnut 35 prosenttia huippuvuodesta 2000 ja kuolemat 42 prosenttia huippuvuodesta 2004.

Hiv/aids lapsetnuorisohiv/aids Suomen UNICEF

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset