Norsunluuta jäljitetään dna-testillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluuta jäljitetään dna-testillä

Thaimaassa aloitettujen testien avulla selvitetään, ovatko syöksyhampaat kuuluneet aasialaiselle vai afrikkalaiselle norsulle.

(IPS) -- Laittoman norsunluukaupan torjunnassa on otettu käyttöön dna-testaus. Thaimaassa aloitettujen testien avulla selvitetään, ovatko syöksyhampaat kuuluneet aasialaiselle vai afrikkalaiselle norsulle.

Uhanalaisten eläinten kauppaa torjuva Cites-järjestö päätti vuonna 2013, että rikosteknistä materiaalia aletaan kerätä rutiininomaisesti kaikista yli 500 kilon norsunluueristä, jotka onnistutaan takavarikoimaan.

Eläinkauppaa valvova Traffic-järjestö on nyt aloittanut dna-testit yhteistyössä Thaimaan viranomaisten kanssa. Bangkokin myymälöistä kootut tuotteet oli ensimmäisten tulosten perusteella valmistettu pääasiassa afrikkalaisesta norsunluusta.

Thaimaa sääti hiljan lain, joka kieltää afrikkalaisen norsunluun kaupan. Kaikki norsunluutuotteet pitää lain mukaan rekisteröidä lähikuukausina sen selvittämiseksi, ovatko ne ulkomaista alkuperää vai lähtöisin Thaimaassa vankeudessa eläneiden norsujen syöksyhampaista.

Afrikannorsu Loxodonta africana elää 37 Afrikan valtiossa ja aasiannorsu Elephas maximas elää Thaimaan lisäksi 11 Aasian maassa. Molemmat lajit on luokiteltu uhanalaisiksi.

Aasiannorsuja on luonnossa 25 600–32 750 ja vankeudessa 15 000. Laji kuuluu erittäin uhanalaisiin. Afrikannorsuja on 470 000–690 000 ja sen uhanalaisuusluokitus on "vaarantunut", eli lajiin kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia