Nobelisti Arias johtaa Costa Rican vaalitaistoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobelisti Arias johtaa Costa Rican vaalitaistoa

Äänestäjien passiivisuus, poliittiset ristiriidat ja ehdokkaiden runsaslukuisuus leimaavat helmikuun 5. päivän presidentinvaaleja edeltävää taistelua keskiamerikkalaisessa Costa Ricassa. Mielipidemittauksia johtavalle, entiselle presidentille Oscar Ariakselle on luvassa 36 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella.

Äänestäjien passiivisuus, poliittiset ristiriidat ja ehdokkaiden runsaslukuisuus leimaavat helmikuun 5. päivän presidentinvaaleja edeltävää taistelua keskiamerikkalaisessa Costa Ricassa.

Mielipidemittauksia johtaa entinen presidentti Oscar Arias, joka edustaa sosiaalidemokraattista PLN-puoluetta. Hänelle on luvassa 36 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella, johon osallistuu myös 13 muuta ehdokasta.

Arias toimi 4,3 miljoonan asukkaan Costa Rican presidenttinä 1986-1990 ja sai Nobelin rauhanpalkinnon 1987 aloitteestaan sisällissotien repimän Keski-Amerikan rauhoittamiseksi.

Kakkostilalla on oikeiston PAC-puolueen Ottón Solís liki 20 prosentin kannatuksella. Hän hävisi vuoden 2002 presidentinvaalit kristillisdemokraattien ehdokkaana olleelle Abel Pachecolle. Vaalien toinen kierros järjestetään tarvittaessa 2. huhtikuuta ja näillä näkymin vastakkain ovat silloin Arias ja Solís.

Costaricalaisten äänestysaktiivisuus on viime vaaleissa ollut jyrkässä laskussa, ja hurjimman ennusteen mukaan jopa 40 prosenttia voi jättää äänestämättä.

Vaalien keskeisiin teemoihin kuuluu Keski- ja Pohjois-Amerikan maiden vapaakauppasopimus Cafta, jonka Costa Rica on hyväksynyt mutta ei vielä ratifioinut.

Arias kannattaa sopimusta ja on siksi saanut vastaansa sitä karsastavat ammatilliset sekä kansalais- ja opiskelijajärjestöt. Solís haluaisi neuvotella uusiksi sopimuksen, jota hän pitää maalleen epäedullisena. Caftan myötä jouduttaisiin yksityistämään muun muassa valtiolliset tele-, sähkö- ja vakuutusyhtiöt.

Arias tavoittelee voittoa vaalien ensimmäisellä kierroksella. Kyselyjen mukaan hänellä olisikin toisella kierroksella enemmän varmoja vastustajia kuin kilpailijalla.

Tutkijoiden mukaan sekava vaaliasetelma heijastaa Costa Rican poliittista murrosta, jossa perinteinen kaksinapainen puoluekenttä on murentunut ja vaali käydään enemmän henkilö- kuin puoluetasolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia