Uutiset Tunisian kehitys

Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle

Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee Nobelin myöntämistä demokratiakehitykselle.
(Kuva: Aya Chebbi / cc 2.0)

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tänään Nobelin rauhanpalkinnon Tunisian niin sanotulle kansallisen vuoropuhelun kvartetille, neljän järjestön yhteenliittymälle, joka on ollut mukana edistämässä maan siirtymää kohti demokratiaa vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen.

Vuonna 2013 perustettuun kvartettiin kuuluvat maan yleisammattiliitto UGTT, kaupan, käsityön ja teollisuuden liitto UTICA, ihmisoikeusjärjestö LTDH sekä asianajajien järjestö.

Komitean perusteluiden mukaan kvartetti onnistui perustamaan vaihtoehtoisen, rauhanomaisen poliittisen prosessin aikana, jolloin maa oli sisällissodan partaalla. Se edisti kansalaisten, puolueiden ja viranomaisten välistä vuoropuhelua ja oli näin oli mukana luomassa maalle perustuslaillista hallintojärjestelmää, jossa kaikille kansalaisille taataan perusoikeudet.

Tunisialaiset syrjäyttivät vuoden 2011 vallankumouksessa maata lähes 25 vuotta hallinneen diktaattori Zine el-Abidine Ben Alin. Tapahtumien katsotaan aloittaneen arabikevään, joka pyyhkäisi lopulta läpi muidenkin arabimaiden. Tunisia on kärsinyt poliittisesta väkivallasta ja epävakaudesta vallankumouksen jälkeen, mutta viime vuonna maa sai aikaan arabimaiden edistyksellisempänä pidetyn perustuslain ja järjesti vapaat vaalit.

Suomalaisen demokratia-alan kehitysyhteistyöjärjestö Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee sitä, että Nobel-palkinnossa annetaa tunnustusta paitsi Tunisian demokratiakehitykselle, myös demokratian merkitykselle rauhan ja yhteiskuntakehityksen kannalta ylipäätään.

"Tunisiassa on saatu aikaan kansallinen dialogi, jossa keskeisenä tekijänä on ollut kvartetti sekä myös puolueet. He ovat olleet yhteisen tavoitteen takana ja onnistuneet käymään yhdessä dialogia, jotta demokratiakehityksessä päästäisiin eteenpäin", Kukkamaa-Bah kiittelee.

Demo tukee Tunisiassa politiikkakoulua, jossa eri puolueiden nuoret poliitikot käyvät vuoropuhelua.

Kukkamaa-Bahin mukaan kvartetin menestys osoittaa myös, että kansallisen vuoropuhelun edistämisessä tarvitaan yhteiskunnan eri toimijoita.

"Dialogin on oltava aidosti osallistava ja inklusiivinen, muuten kestäviin tavoitteisiin ei koskaan päästä."

Tunisian kvartetti ei ollut tämänvuotisten Nobel-veikkausten kärkipäässä. Palkintoa povattiin muun muassa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille. Viime vuonna palkinnon sai tyttöjen koulutuksen puolesta puhunut Malala Yousafzai.

Tunisian kehitys kehityspolitiikkademokratiarauha Tunisia Demo ry

Lue myös

Tunisian lippu

Tunisialaiset äänestivät ensimmäisissä demokraattisissa kunnallisvaaleissa sitten vallankumouksen – etenkin naiset ja nuoret innostuivat ehdolle

Tunisiassa valittiin yli 7 000 kunnanvaltuutettua viime sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa. Vaikka äänestysprosentti jäi alhaiseksi, moni nuori oli innoissaan vaaleista, kertoo maassa vaalien aikaan vieraillut Demo ry:n ohjelmakoordinaattori Emma Pajunen.

Näkökulma: Tunisia talvehtii, viha muhii

Tunisian sisämaan syrjäseuduilla näköalattomuus ruokkii suuttumusta ja väkivaltaa, kirjoittaa Laura-Mai Gaveriaux.

Tunisia sai vihdoin perustuslain

Demo ry pitää perustuslakiprosessin onnistumisen kannalta keskeisenä, että uskonnollinen Ennahda sitoutui vuoropuheluun ja kaikki osapuolet olivat valmiita kompromisseihin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.