Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle

Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee Nobelin myöntämistä demokratiakehitykselle.

(Kuva: Aya Chebbi / cc 2.0)

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tänään Nobelin rauhanpalkinnon Tunisian niin sanotulle kansallisen vuoropuhelun kvartetille, neljän järjestön yhteenliittymälle, joka on ollut mukana edistämässä maan siirtymää kohti demokratiaa vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen.

Vuonna 2013 perustettuun kvartettiin kuuluvat maan yleisammattiliitto UGTT, kaupan, käsityön ja teollisuuden liitto UTICA, ihmisoikeusjärjestö LTDH sekä asianajajien järjestö.

Komitean perusteluiden mukaan kvartetti onnistui perustamaan vaihtoehtoisen, rauhanomaisen poliittisen prosessin aikana, jolloin maa oli sisällissodan partaalla. Se edisti kansalaisten, puolueiden ja viranomaisten välistä vuoropuhelua ja oli näin oli mukana luomassa maalle perustuslaillista hallintojärjestelmää, jossa kaikille kansalaisille taataan perusoikeudet.

Tunisialaiset syrjäyttivät vuoden 2011 vallankumouksessa maata lähes 25 vuotta hallinneen diktaattori Zine el-Abidine Ben Alin. Tapahtumien katsotaan aloittaneen arabikevään, joka pyyhkäisi lopulta läpi muidenkin arabimaiden. Tunisia on kärsinyt poliittisesta väkivallasta ja epävakaudesta vallankumouksen jälkeen, mutta viime vuonna maa sai aikaan arabimaiden edistyksellisempänä pidetyn perustuslain ja järjesti vapaat vaalit.

Suomalaisen demokratia-alan kehitysyhteistyöjärjestö Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee sitä, että Nobel-palkinnossa annetaa tunnustusta paitsi Tunisian demokratiakehitykselle, myös demokratian merkitykselle rauhan ja yhteiskuntakehityksen kannalta ylipäätään.

"Tunisiassa on saatu aikaan kansallinen dialogi, jossa keskeisenä tekijänä on ollut kvartetti sekä myös puolueet. He ovat olleet yhteisen tavoitteen takana ja onnistuneet käymään yhdessä dialogia, jotta demokratiakehityksessä päästäisiin eteenpäin", Kukkamaa-Bah kiittelee.

Demo tukee Tunisiassa politiikkakoulua, jossa eri puolueiden nuoret poliitikot käyvät vuoropuhelua.

Kukkamaa-Bahin mukaan kvartetin menestys osoittaa myös, että kansallisen vuoropuhelun edistämisessä tarvitaan yhteiskunnan eri toimijoita.

"Dialogin on oltava aidosti osallistava ja inklusiivinen, muuten kestäviin tavoitteisiin ei koskaan päästä."

Tunisian kvartetti ei ollut tämänvuotisten Nobel-veikkausten kärkipäässä. Palkintoa povattiin muun muassa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille. Viime vuonna palkinnon sai tyttöjen koulutuksen puolesta puhunut Malala Yousafzai.

Lisää uusi kommentti