Nobel-palkinto lasten oikeuksien puolustajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobel-palkinto lasten oikeuksien puolustajille

Nobel-komitean mukaan oli tärkeää myöntää palkinto muslimille ja hindulle, pakistanilaiselle ja intialaiselle.

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty tänään pakistanilaiselle Malala Yousafzaylle sekä intialaiselle ihmisoikeusaktivisti Kailash Satyarthille, jotka jakavat vajaan 900 000 euron arvoisen palkinnon. Kumpikin palkitaan lasten ja nuorten oikeuksien puolesta taistelemisesta, Nobel komitea tiedotti tänään.

Talebanit ampuivat Yousafzayta päähän tämän puolustettua tyttöjen oikeutta koulutukseen. Sen jälkeen hän on puhunut aiheesta maailmanlaajuisesti. 60-vuotias Satyarthi puolestaan on johtanut monia protesteja lasten taloudellisen riiston vahvistamiseksi.

On myös tärkeää, että hindu ja muslimi, intialainen ja pakistanilainen, liittyvät yhteen ääriajattelua vastaan ja koulutuksen puolesta, komitea sanoo.

17-vuotias Yousafzay on kaikkien aikojen nuorin palkinnonsaaja – keskimäärin voittaneiden keski-ikä on ollut 61 vuotta. Yousafzayta povattiin palkinnon voittajaksi jo viime vuonna, jolloin hän sai myös Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon. Nobelistiksi häntä eivät kannattaneet kaikki: Guardian-lehden toimittaja Dhiya Kuriakose sanoi viime vuonna toivovansa, ettei Yosafzay voita Nobelia, koska tämä on jo saanut paljon huomiota ja julkisuutta toiminnalleen.

Toistaiseksi Yousafzay on saanut lähinnä onnitteluja. Palkinto osui YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän aattoon, ja päivän aloittanut kehitysyhteistyöjärjestö Plan sanoo toivovansa, että Yousafzain rohkeus toimii herätyksenä tyttöjen koulutuksen parantamiseksi. Viimeisimmät esimerkit Pakistanista osoittavat, että tyttöjen koulutuksen eteen pitää edelleen tehdä paljon töitä, järjestö muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia