Nigerian homolaki kerää kritiikkiä YK:ta myöden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigerian homolaki kerää kritiikkiä YK:ta myöden

Tuore laki kieltää muun muassa homojärjestöjen tapaamisiin osallistumisen.

Nigerian tuore homosuhteet kieltävä laki on saanut maailmalla laajan tuomion. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kyseessä on askel kohti sotilasvaltaa, josta maa vapautui vuonna 1999.

"Laki kriminalisoi homojen ja lesbojen elämän, mutta vahinko, jota se voi aiheuttaa, koskee kaikkia nigerialaisia. Se heikentää perusvapauksia, joiden puolesta nigerialaiset ovat pitkään taistelleet", sanoo HRW:n seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien johtaja Graeme Reid.

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan hyväksyi maanantaina lain, jonka nojalla homosuhteesta voi saada 14 vuoden vankeustuomion. Homous oli kriminalisoitu jo aiemmin, mutta tuoreen lain nojalla vankeutta voi saada esimerkiksi osallistumisesta homojärjestöjen toimintaan tai homojärjestöjen tukemisesta, homoliittoon yllyttämisestä ja julkisen kiintymyksen näyttämisestä samaa sukupuolta olevaa kumppania kohtaan.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin Navi Pillayn mukaan laki rikkoo ilmaisun, kokoontumisen ja yhdistymisen vapautta sekä monia muita perusoikeuksia.

"Olen harvoin nähnyt lainsäädäntöä, joka niin pienellä määrällä lainkohtia rikkoo suoraan niin monia perusihmisoikeuksia", Pillay totesi tiedotteessaan.

Myös YK:n aids-ohjelma on huolissaan laista, sillä se saattaa vaikuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hiv-palveluiden saantiin. Maassa on 3,4 miljoonaa hiv-positiivista.

Homous on kriminalisoitu myös monissa muissa Afrikan maissa. Viime vuoden lopulla Ugandan parlamentti hyväksyi laintiukennuksen, jossa kriminalisoidaan muun muassa homoseksuaalisuuden edistämisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia