Uutiset

Nicaraguassa vastustetaan megakanavahanketta

Panaman kanavan kilpailijaksi tarkoitettu kanavahanke sisältää suuria ympäristöriskejä, osoittaa brittiselvitys.
Cocibolca-järvi Nicaraguassa. (Kuva: Ary Chst / cc 2.0)

(IPS) -- Nicaraguaan suunniteltu Panaman kanavan kilpailija herättää laajaa vastarintaa ja runsaasti epäilyjä vakavista ympäristöllisistä ja sosiaalisista vaikutuksista. Ympäristövaikutusten arviointi vahvisti epäilyjä.

Arvion teetti kanavan rakennuskilpailun voittanut kiinalaisyhtiö Hong Kong Nicaragua Canal Development (HKND), ja sen toteutti brittiläinen konsulttiyhtiö Environmental Resources Management (ERM). Selvityksestä on julkistettu yli satasivuinen yhteenveto.

ERM:n mukaan megahanke voi hyödyttää Nicaraguaa suuresti, jos parhaita kansainvälisiä käytäntöjä noudatetaan niin ympäristön, talouden kuin sosiaalisten kysymystenkin suhteen kaikissa vaiheissa eli kanavan suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä.

Selvitys kuitenkin varoittaa suurista ympäristöriskeistä. Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävästä kanavasta tulee 276 kilometriä pitkä, lähes neljä kertaa Panaman kanavan mittainen. 105 kilometriä sijoittuu suureen Cocibolca- eli Nicaraguajärveen.

Kriitikosta vastustajaksi

Selvitys suosittaa lisätutkimuksia järveen kohdistuvien riskien vähentämiseksi.

"Kun esitin aikanaan samat havainnot, minua syytettiin petturiksi ja hallituksen vastustajaksi", sanoo Salvador Montenegro, joka on saanut potkut Nicaraguan yliopiston vesivaraintutkimuslaitoksen johtajan virasta. Presidentti Daniel Ortegan vasemmistohallitus tukee kanavahanketta.

Montenegro on nyt mukana Grupo Cocibolcassa, joka yhdistää kanavaa vastustavia ympäristönsuojelijoita, tutkijoita ja aktivisteja.

Ryhmän jäsen Mónica López sanoo ERM:n selvityksen osoittavan, että hanke avaa portit Latinalaisessa Amerikassa ennennäkemättömälle ympäristökatastrofille.

Kokemus ei riitä

ERM toteaa, ettei HKND:llä tai Nicaraguan hallituksella ole kokemusta näin mittavista hankkeista. Sen mielestä mukaan tarvittaisiin Maailmanpankki tai Latinalaisen Amerikan kehityspankki, jotta Cocibolca ja kanavan reitille osuvat useat suojelualueet, kuten Mesoamerikan biologinen käytävä, Indio Maíz -bioreservaatti ja San Juan -joki, säästyisivät tuhoilta.

Edelleen tulisi selvittää kanavan rakentamisen seismiset riskit, suolaveden vaikutukset järveen sekä järven ruoppauksen ja San Juanin virtaaman vähenemisen seuraukset.

Grupo Cocibolca vetosi lokakuun lopulla Ortegaan, että kanavan rakentamisen salliva laki kumottaisiin. Perusteena olivat ERM:n selvitys sekä koti- ja ulkomaisten asiantuntijoiden lausunnot.

Ortega ei vastannut. HKND on sittemmin luvannut topografisia ja hydrologisia lisätutkimuksia. Jo ennen niitä kanavan arvioitiin maksavan 45 miljardia euroa – enemmän kuin mikään muu hanke maailmassa viime vuosina.

Nicaraguan kanavakomission tiedottaja Telémaco Talavera luottaa HKND:n kykyyn ja taitoon voittaa vaikeudet, "jotka ovat normaaleja tämän kokoluokan hankkeissa."

Muita ongelmia

Ympäristö ei ole kanavahankkeen ainoa huolenaihe. Kiinan talous on alamäessä, ja lehtitietojen mukaan HKND:n pääomistaja Wang Jing on menettänyt 84 prosenttia lähes kymmenen miljardin euron omaisuudestaan.

Nicaragualaisten talonpoikien vastarinta ei myöskään ota laantuakseen. Lópezin mukaan mielenosoituksia on ollut ainakin 55. Pääkaupungissa Managuassa lokakuun lopulla järjestetty protesti johti väkivaltaisiin yhteenottoihin kanavan kannattajien ja vastustajien kesken.

ERM:n selvitys kertoo, että maiden pakkolunastukset ja asukkaiden siirrot eivät täytä kansainvälisiä vaatimuksia.

Kanavalaki hyväksyttiin 2013, mutta työt pääsivät vauhtiin Tyynenmeren rannikolla vasta joulukuussa 2014. Hallitus on toistaiseksi myöntänyt yhtiölle lupia pakkolunastaa maita noin 3 000 neliökilometrin alueelta.

Alkuarvion mukaan kanavan piti olla toiminnassa jo 2019, mutta ERM ennustaa, että aikataulu venyy.

kehitysliikenneaktivismiympäristö Nicaragua Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”