Nicaraguan turistisaari puhdistuu naisten työllä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaraguan turistisaari puhdistuu naisten työllä

Naiset siivoavat Ometepen saarta roskasta ja parantavat samalla elintasoaan.

(IPS) -- Nicaraguajärveen kahden tulivuoren ympärille muodostunut trooppinen Ometepen saari on suosittu matkailukohde. Saaren jäteongelma on jäänyt naisten ratkaistavaksi, ja kova työ alkaa nyt kantaa hedelmää.

Ometepellä asuva María del Rosario Gutiérrez näki kahdeksan vuotta sitten Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa, miten ihmiset suorastaan tappelivat kaatopaikalla muovipulloista sekä lasi- ja metallijätteistä.

"Roskien täytyy olla arvokkaita", Gutiérrez oivalsi. Hän alkoi miettiä, miten tietoa voisi hyödyntää Ometepellä, jossa hän eli kahden lapsen yksinhuoltajana pienen viljelypalstan ja satunnaisten töiden tuotolla.

Hän kuuli naapuriltaan, että Ometepellä Moyagalpan kaupungissa toimi firma, joka maksoi kierrätysjätteestä. Gutiérrezin kotikaupungista Altagraciastakin löytyi yksi jätteenkerääjä, joka myi saaliinsa Managuaan.

Kävellen ja pyörällä

Gutiérrez nosti säkin olalleen ja ryhtyi kiertämään saarta roskien perässä. Mukaan liittyi muita köyhiä ja työttömiä naisia, ja kulkupeleiksi saatiin polkupyöriä.

"Ei sillä paljoa tienannut, mutta saimme sentään ruokaa pöytään. Työttömälle ei ollut väliä, kuinka paljon aikaa keräily vei", Gutiérrez, 30, kertoo.

Valtavia säkkejä täyttävistä naisista on sittemmin tullut yleinen näky Ometepella, jonka tienvarsille turistit ja paikalliset kylvävät roskiaan.

Naisten tueksi löytyi paikallinen kansalaisjärjestö Fundación entre Volcanes.

Välineitä ja koulutusta

"Hankimme heille ensin turvallisuutta ja hygieniaa parantavia välineitä. Neuvoimme myös jätteiden käsittelyä ja opetimme hyödyntämään niitä käsitöiden raaka-aineena", järjestön johtaja Miriam Potoy kertoo.

Altagracian kaupunki järjesti naisille työtilan, ja matkailuyritykset luovuttivat jätteidensä lajittelun heille. Yhdessä vaiheessa kaupunki maksoi naisille palkkaa noin 1,5 euroa päivässä ja järjesti heille ilmaisen kuljetuksen satamaan, josta jäte laivattiin mantereelle.

"Naisten työtä arvostetaan, koska siisteys on hyväksi matkailulle, mutta myös siksi, että he ponnistelevat parantaakseen perheidensä elintasoa. Se poikkeaa syrjäseutujen naisten perinteisestä roolista", Potoy selittää.

Alussa hävetti

"Alussa roskien kerääminen julkisilta paikoilta hävetti. Mutta koulutuksen myötä ymmärsin tekeväni arvokasta työtä", kertoo ryhmään alkuvaiheessa liittynyt Francis Socorro Hernández.

Kahdeksan vuoden aikana on nähty ylä- ja alamäkiä. Öljyn hinnan romahdus pudotti myös kierrätysjätteen hinnat, ja osa naisista luovutti. Tilalle on kuitenkin tullut uusia, joilla on luja usko hankkeeseen.

Euroopan unioni on tukenut saaren kaatopaikkojen kohentamista. Kierrätettävän tavaran lajittelun ohella orgaaninen jäte voidaan nyt kompostoida ja sadevesi kerätä säiliöihin.

Nicaraguajärvi on laajuudeltaan 8 624 neliökilometriä ja Ometepen saari 276 neliökilometriä. Saarella on noin 30 000 asukasta, ja siellä käy vuosittain 50 000 matkailijaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia