Uutiset Työ kehitysmaissa

Nicaraguan turistisaari puhdistuu naisten työllä

Naiset siivoavat Ometepen saarta roskasta ja parantavat samalla elintasoaan.
(Kuva: David Armstrong / cc 2.0)

(IPS) -- Nicaraguajärveen kahden tulivuoren ympärille muodostunut trooppinen Ometepen saari on suosittu matkailukohde. Saaren jäteongelma on jäänyt naisten ratkaistavaksi, ja kova työ alkaa nyt kantaa hedelmää.

Ometepellä asuva María del Rosario Gutiérrez näki kahdeksan vuotta sitten Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa, miten ihmiset suorastaan tappelivat kaatopaikalla muovipulloista sekä lasi- ja metallijätteistä.

"Roskien täytyy olla arvokkaita", Gutiérrez oivalsi. Hän alkoi miettiä, miten tietoa voisi hyödyntää Ometepellä, jossa hän eli kahden lapsen yksinhuoltajana pienen viljelypalstan ja satunnaisten töiden tuotolla.

Hän kuuli naapuriltaan, että Ometepellä Moyagalpan kaupungissa toimi firma, joka maksoi kierrätysjätteestä. Gutiérrezin kotikaupungista Altagraciastakin löytyi yksi jätteenkerääjä, joka myi saaliinsa Managuaan.

Kävellen ja pyörällä

Gutiérrez nosti säkin olalleen ja ryhtyi kiertämään saarta roskien perässä. Mukaan liittyi muita köyhiä ja työttömiä naisia, ja kulkupeleiksi saatiin polkupyöriä.

"Ei sillä paljoa tienannut, mutta saimme sentään ruokaa pöytään. Työttömälle ei ollut väliä, kuinka paljon aikaa keräily vei", Gutiérrez, 30, kertoo.

Valtavia säkkejä täyttävistä naisista on sittemmin tullut yleinen näky Ometepella, jonka tienvarsille turistit ja paikalliset kylvävät roskiaan.

Naisten tueksi löytyi paikallinen kansalaisjärjestö Fundación entre Volcanes.

Välineitä ja koulutusta

"Hankimme heille ensin turvallisuutta ja hygieniaa parantavia välineitä. Neuvoimme myös jätteiden käsittelyä ja opetimme hyödyntämään niitä käsitöiden raaka-aineena", järjestön johtaja Miriam Potoy kertoo.

Altagracian kaupunki järjesti naisille työtilan, ja matkailuyritykset luovuttivat jätteidensä lajittelun heille. Yhdessä vaiheessa kaupunki maksoi naisille palkkaa noin 1,5 euroa päivässä ja järjesti heille ilmaisen kuljetuksen satamaan, josta jäte laivattiin mantereelle.

"Naisten työtä arvostetaan, koska siisteys on hyväksi matkailulle, mutta myös siksi, että he ponnistelevat parantaakseen perheidensä elintasoa. Se poikkeaa syrjäseutujen naisten perinteisestä roolista", Potoy selittää.

Alussa hävetti

"Alussa roskien kerääminen julkisilta paikoilta hävetti. Mutta koulutuksen myötä ymmärsin tekeväni arvokasta työtä", kertoo ryhmään alkuvaiheessa liittynyt Francis Socorro Hernández.

Kahdeksan vuoden aikana on nähty ylä- ja alamäkiä. Öljyn hinnan romahdus pudotti myös kierrätysjätteen hinnat, ja osa naisista luovutti. Tilalle on kuitenkin tullut uusia, joilla on luja usko hankkeeseen.

Euroopan unioni on tukenut saaren kaatopaikkojen kohentamista. Kierrätettävän tavaran lajittelun ohella orgaaninen jäte voidaan nyt kompostoida ja sadevesi kerätä säiliöihin.

Nicaraguajärvi on laajuudeltaan 8 624 neliökilometriä ja Ometepen saari 276 neliökilometriä. Saarella on noin 30 000 asukasta, ja siellä käy vuosittain 50 000 matkailijaa.

Työ kehitysmaissa gendertyöympäristö Nicaragua Suomen IPS

Lue myös

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.