Neuvottelut tappajaroboteista jatkuvat Genevessä – ”tappajarobotit eivät ole enää scifiä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Neuvottelut tappajaroboteista jatkuvat Genevessä – ”tappajarobotit eivät ole enää scifiä”

Genevessä järjestetään tällä viikolla kokous, jonka toivotaan johtavan neuvotteluihin autonomiset asejärjestelmät kieltävästä sopimuksesta.

Mielenosoittajia valkoisissa puvuissa Genevessä

Campaign to Stop Killer Robots on järjestänyt useita tempauksia tappajarobotteja vastaan. Kuva YK:n Geneven toimiston edustalta. Kuva: Campaign to Stop Killer Robots.

Sveitsin Genevessä keskustellaan tällä viikolla autonomisten asejärjestelmien eli niin sanottujen tappajarobottien kieltämisestä.

Aiheesta on keskusteltu tavanomaisia aseita koskevan CCW-sopimuksen kokousten yhteydessä jo useiden vuosien ajan, viimeksi huhtikuussa, mutta varsinaisia sopimusneuvotteluita ei ole aloitettu. Eilen alkaneeseen kokoukseen odotetaan mukaan yli 70 maan edustajia.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka valitsevat kohteensa ja hyökkäävät ilman, että ihmisellä on siinä merkittävää päätösvaltaa. Niin kansalaisjärjestöt kuin tekoälyn asiantuntijatkin ovat niistä huolissaan, sillä seurauksena voisi olla vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Tappajarobotit eivät ole vielä suoraan käytössä missään, mutta niiden kaltaisia asejärjestelmiä on jo olemassa ja niitä kehitetään kovaa vauhtia.

”Tappajarobotit eivät ole enää sci-fiä. --- Olemme liukumassa kohti tulevaisuutta, jossa ihmiset voidaan poistaa päätöksenteosta voimankäytössä”, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Rasha Abdul Rahim tiedotteessa.

Amnesty on osa järjestöjen kansainvälistä Stop Killer Robots -kampanjaa, joka vaatii, että tappajarobotit kiellettäisiin kokonaan sitovalla sopimuksella. Myös suomalaisjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto ovat siinä mukana.

Kampanjan tavoitteena on, että tavanomaisia aseita koskevaan CCW-sopimukseen lisättäisiin pöytäkirja, joka kieltäisi täysautonomiset aseet. Sitä varten CCW-kokoukselle olisi annettava virallinen neuvottelumandaatti.

Kampanjan vaatimuksiin on yhtynyt 26 maata. Lisäksi lähes kaikki maat ovat painottaneet ihmisen kontrollin tärkeyttä asejärjestelmien hallinnassa. Myös esimerkiksi monet tekoälyn asiantuntijat, Nobelin rauhanpalkinnon saaneet sekä uskonnolliset johtajat ovat liittyneet kieltoa vaativien joukkoon. Google puolestaan lupasi kesäkuussa, ettei se osallistu tekoälyn kehittelyyn aseissa.

Varsinaisten sopimusneuvotteluiden aloittamista hidastaa kuitenkin se, että etenkään autonomisia asejärjestelmiä kehittävät maat eivät halua sitovaa sopimusta tappajaroboteista. Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet vain löyhää poliittista julistusta. Myös esimerkiksi automaattisia asejärjestelmiä kehittävät Israel, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat vastustaneet sitovaa sopimusta.

Kokouksen on määrä päättyä perjantaina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia