Uutiset

Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua

Vajaa puolet maailman väestöstä käyttää nettiä. Etenkin mobiililaajakaistayhteyksien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti.
Älypuhelin lähikuvassa
Yhä useampi käyttää nettiä älypuhelimella. (Kuva: Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0)

Nettiin pääsy on yleistynyt kehitysmaissa etenkin mobiilinetin yleistymisen seurauksena. Mobiilinetti on nykyisin yleisempi kuin kiinteä laajakaista sekä kehitysmaissa että globaalisti, selviää YK:n televiestintäjärjestö ITU:n julkaisemista uusista tilastoista.

Mobiililaajakaistaliittymien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti viimeisten viiden vuoden aikana joka vuosi yli viidenneksen ja kehitysmaissa yli kolmanneksen. Laajakaistaliittymät taas ovat lisääntyneet vuosittain globaalisti vain yhdeksän prosenttia. Useimmissa kehitysmaissa myös mobiililaajakaistan hinta on laskenut alle kiinteän laajakaistan hinnan.

Globaalisti nettiä käyttää silti edelleen vähemmistö maailman väestöstä: 48 prosenttia. Rikkaissa maissa yli neljä viidestä käyttää nettiä, kehitysmaissa osuus on 41 prosenttia ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa vielä vähemmän.

Netinkäytön yleistymisen vetureina ovat nuoret. Maailman 15–24-vuotiaista jo 71 prosenttia käyttää nettiä, tilastoista selviää. Heistä vajaat 40 prosenttia elää Kiinassa ja Intiassa.

Internet- ja viestintäteknologialla on suuri merkitys myös YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, ITU muistuttaa. Aihetta aiotaan käsitellä lokakuussa järjestettävässä maailman televiestinnän kehityskonferenssissa.

informaatioteknologiainternetviestintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.