Uutiset

Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua

Vajaa puolet maailman väestöstä käyttää nettiä. Etenkin mobiililaajakaistayhteyksien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti.
Älypuhelin lähikuvassa
Yhä useampi käyttää nettiä älypuhelimella. (Kuva: Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0)

Nettiin pääsy on yleistynyt kehitysmaissa etenkin mobiilinetin yleistymisen seurauksena. Mobiilinetti on nykyisin yleisempi kuin kiinteä laajakaista sekä kehitysmaissa että globaalisti, selviää YK:n televiestintäjärjestö ITU:n julkaisemista uusista tilastoista.

Mobiililaajakaistaliittymien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti viimeisten viiden vuoden aikana joka vuosi yli viidenneksen ja kehitysmaissa yli kolmanneksen. Laajakaistaliittymät taas ovat lisääntyneet vuosittain globaalisti vain yhdeksän prosenttia. Useimmissa kehitysmaissa myös mobiililaajakaistan hinta on laskenut alle kiinteän laajakaistan hinnan.

Globaalisti nettiä käyttää silti edelleen vähemmistö maailman väestöstä: 48 prosenttia. Rikkaissa maissa yli neljä viidestä käyttää nettiä, kehitysmaissa osuus on 41 prosenttia ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa vielä vähemmän.

Netinkäytön yleistymisen vetureina ovat nuoret. Maailman 15–24-vuotiaista jo 71 prosenttia käyttää nettiä, tilastoista selviää. Heistä vajaat 40 prosenttia elää Kiinassa ja Intiassa.

Internet- ja viestintäteknologialla on suuri merkitys myös YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, ITU muistuttaa. Aihetta aiotaan käsitellä lokakuussa järjestettävässä maailman televiestinnän kehityskonferenssissa.

informaatioteknologiainternetviestintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.