Uutiset

Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua

Vajaa puolet maailman väestöstä käyttää nettiä. Etenkin mobiililaajakaistayhteyksien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti.
Älypuhelin lähikuvassa
Yhä useampi käyttää nettiä älypuhelimella. (Kuva: Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0)

Nettiin pääsy on yleistynyt kehitysmaissa etenkin mobiilinetin yleistymisen seurauksena. Mobiilinetti on nykyisin yleisempi kuin kiinteä laajakaista sekä kehitysmaissa että globaalisti, selviää YK:n televiestintäjärjestö ITU:n julkaisemista uusista tilastoista.

Mobiililaajakaistaliittymien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti viimeisten viiden vuoden aikana joka vuosi yli viidenneksen ja kehitysmaissa yli kolmanneksen. Laajakaistaliittymät taas ovat lisääntyneet vuosittain globaalisti vain yhdeksän prosenttia. Useimmissa kehitysmaissa myös mobiililaajakaistan hinta on laskenut alle kiinteän laajakaistan hinnan.

Globaalisti nettiä käyttää silti edelleen vähemmistö maailman väestöstä: 48 prosenttia. Rikkaissa maissa yli neljä viidestä käyttää nettiä, kehitysmaissa osuus on 41 prosenttia ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa vielä vähemmän.

Netinkäytön yleistymisen vetureina ovat nuoret. Maailman 15–24-vuotiaista jo 71 prosenttia käyttää nettiä, tilastoista selviää. Heistä vajaat 40 prosenttia elää Kiinassa ja Intiassa.

Internet- ja viestintäteknologialla on suuri merkitys myös YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, ITU muistuttaa. Aihetta aiotaan käsitellä lokakuussa järjestettävässä maailman televiestinnän kehityskonferenssissa.

informaatioteknologiainternetviestintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.
Iranin lippuun kietoutunut nainen katsomossa

Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta

Maassa on viime päivinä pidätetty myös naisaktivisteja, jotka pyrkivät jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan