Uutiset

Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua

Vajaa puolet maailman väestöstä käyttää nettiä. Etenkin mobiililaajakaistayhteyksien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti.
Älypuhelin lähikuvassa
Yhä useampi käyttää nettiä älypuhelimella. (Kuva: Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0)

Nettiin pääsy on yleistynyt kehitysmaissa etenkin mobiilinetin yleistymisen seurauksena. Mobiilinetti on nykyisin yleisempi kuin kiinteä laajakaista sekä kehitysmaissa että globaalisti, selviää YK:n televiestintäjärjestö ITU:n julkaisemista uusista tilastoista.

Mobiililaajakaistaliittymien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti viimeisten viiden vuoden aikana joka vuosi yli viidenneksen ja kehitysmaissa yli kolmanneksen. Laajakaistaliittymät taas ovat lisääntyneet vuosittain globaalisti vain yhdeksän prosenttia. Useimmissa kehitysmaissa myös mobiililaajakaistan hinta on laskenut alle kiinteän laajakaistan hinnan.

Globaalisti nettiä käyttää silti edelleen vähemmistö maailman väestöstä: 48 prosenttia. Rikkaissa maissa yli neljä viidestä käyttää nettiä, kehitysmaissa osuus on 41 prosenttia ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa vielä vähemmän.

Netinkäytön yleistymisen vetureina ovat nuoret. Maailman 15–24-vuotiaista jo 71 prosenttia käyttää nettiä, tilastoista selviää. Heistä vajaat 40 prosenttia elää Kiinassa ja Intiassa.

Internet- ja viestintäteknologialla on suuri merkitys myös YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, ITU muistuttaa. Aihetta aiotaan käsitellä lokakuussa järjestettävässä maailman televiestinnän kehityskonferenssissa.

informaatioteknologiainternetviestintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat