Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nettiin pääsy yleistyy nopeasti kehitysmaissa – mobiilinetti tasaa digikuilua

Vajaa puolet maailman väestöstä käyttää nettiä. Etenkin mobiililaajakaistayhteyksien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti.

Älypuhelin lähikuvassa

Yhä useampi käyttää nettiä älypuhelimella. Kuva: Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0.

Nettiin pääsy on yleistynyt kehitysmaissa etenkin mobiilinetin yleistymisen seurauksena. Mobiilinetti on nykyisin yleisempi kuin kiinteä laajakaista sekä kehitysmaissa että globaalisti, selviää YK:n televiestintäjärjestö ITU:n julkaisemista uusista tilastoista.

Mobiililaajakaistaliittymien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti viimeisten viiden vuoden aikana joka vuosi yli viidenneksen ja kehitysmaissa yli kolmanneksen. Laajakaistaliittymät taas ovat lisääntyneet vuosittain globaalisti vain yhdeksän prosenttia. Useimmissa kehitysmaissa myös mobiililaajakaistan hinta on laskenut alle kiinteän laajakaistan hinnan.

Globaalisti nettiä käyttää silti edelleen vähemmistö maailman väestöstä: 48 prosenttia. Rikkaissa maissa yli neljä viidestä käyttää nettiä, kehitysmaissa osuus on 41 prosenttia ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa vielä vähemmän.

Netinkäytön yleistymisen vetureina ovat nuoret. Maailman 15–24-vuotiaista jo 71 prosenttia käyttää nettiä, tilastoista selviää. Heistä vajaat 40 prosenttia elää Kiinassa ja Intiassa.

Internet- ja viestintäteknologialla on suuri merkitys myös YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, ITU muistuttaa. Aihetta aiotaan käsitellä lokakuussa järjestettävässä maailman televiestinnän kehityskonferenssissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia