Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Netinkäyttö kasvaa kehitysmaissa

Kehitysmaiden netinkäyttäjien määrä on kaksinkertaistunut viiden viime vuoden aikana.
(Kuva: Thomas Hawk / cc 2.0)

Kaksi kolmasosaa kehitysmaissa asuvista käyttää internetiä. Määrä on kaksinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana, käy ilmi tuoreesta raportista.

YK:n televiestintäjärjestön ITU:n vuotuisen raportin mukaan netin käyttö kasvaa edelleen nopeasti lähes kaikissa maailman maissa. Tänä vuonna käyttäjien määrä kasvaa kehitysmaissa lähes yhdeksän prosenttia ja kehittyneissä maissa kolme prosenttia.

Myös kännykkäliittymien määrä on raportin mukaan kasvanut: niitä on vuoden loppuun mennessä jo keskimäärin yksi per maailman asukas. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikilla olisi kännykkä, sillä usein yhdellä käyttäjällä on useampi liittymä. Noin 450 miljoonaa ihmistä elää yhä kännykkäpalveluiden ulottumattomissa olevilla alueilla, raportissa kerrotaan.

Raportissa listataan maailman maat tietoteknologian käytön, käyttötaitojen ja saatavuuden mukaan. Paras maa on sen mukaan Tanska ja huonoin Keski-Afrikan tasavalta. Suomi on sijalla 8. Useimmat muutkin indeksin huippumaat ovat korkean tulotason maita. Eniten parannuksia tehneisiin kuuluvat muun muassa Arabiemiraatit, Fidži ja Kap Verde.

Raportissa varoitetaan myös netinkäyttöön liittyvästä epätasa-arvosta. Kaupunkien ja maaseudun väliset erot ovat sen mukaan kasvamassa rikkaissakin maissa.

kehitysinformaatioteknologiainternet

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.