Netin vihapuhe kuriin Puolassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Netin vihapuhe kuriin Puolassa

Puolan ulkoministerin mukaan keskustelufoorumien rasisimin ja vihapuheen taso on "uskomaton".

Kun Puolan ulkoministeri Radek Sikorski luki netin keskustelufoorumeilta holokaustia ihannoivia ja siihen kannustavia kommentteja, hän päätti viedä asian oikeuteen.

"Rasismin ja vihapuheen taso puolalaisilla nettisivuilla on uskomaton. Ihmiset ympäri maailmaa voivat lukea niitä ja muodostaa mielipiteen Puolasta", toteaa ulkoministeri.

Sikorski haastoi oikeuteen kaksi lehtitaloa: tabloid-lehti Faktin omistajan Ringier Axel Springerin sekä Bonnier Bussiness Polskan, joka julkaisee Puls Biznesu -sanomalehteä.

Sikorski vaati 5 000 euron korvausta ja syytettyjen nettisivuilla julkaistavaNetin vihaouhe kuriin Puolan vihapuhe kuriina anteeksipyyntöä.

Ministerin virallisen ilmoituksen jälkeen syyttäjä avasi omat tutkimuksensa aiheesta. Samantyyppisistä tapauksista 80 prosenttia on aiemmin rauennut, koska tekijää ei ole löydetty.

Puolalaisten vihapuheen ykköskohde ovat juutalaiset. Heidän jälkeensä tulevat venäläiset, homoseksuaalit, romanit, saksalaiset ja muslimit.

Väkivaltaiset sanat ovat myös johtaneet väkivaltaan. Vuonna 2009 eräs kansanedustaja vaati tšetšeenipakolaisten keskuksen sulkemista Lomzan kaupungissa. Paikalliset nettipalstat olivat täynnä tšetšeeni-vastaisia viestejä. Pian vetoomuksen jälkeen kaksi tšetšeeninaista pahoinpideltiin.

Tämän vuoden helmikuussa tehdyssä mielipidekyselyssä suurin osa puolalaisista toivoi internetin valvontaa. 72 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että kaikki sisältö, mikä loukkasi jotain kansalaisuutta, uskontoa, seksuaalista tai muuta vähemmistöä, tulisi poistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia