Nesteen palmuöljyllä yhteyksiä Indonesian sademetsähakkuisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nesteen palmuöljyllä yhteyksiä Indonesian sademetsähakkuisiin

Ostajayhtiöiden tulisi edellyttää tuottajilta sitoumusta olla raivaamatta sademetsiä, järjestö sanoo.

Maailman suurimpiin palmuöljytuottajiin kuuluvan Wilmar Internationalin useat alihankkijat raivaavat palmuöljyplantaaseja laittomasti muun muassa kansallispuistoihin ja muualle sademetsään, käy ilmi uudesta Greenpeacen raportista. Yhtiö on yksi suomalaisen Neste Oilin palmuöljyn päätoimittajista.

Palmuöljyplantaaseja on raivattu myös uhanalaisten sumatrantiikereiden elinalueille, raportissa kerrotaan.

Greenpeacen mukaan Wilmar on sanoutunut irti laittomuuksista, mutta se ei ole ollut halukas puuttumaan alihankkijoidensa toimintaan, vaan on vedonnut käyttämäänsä RSPO-serfitiointiin, joka järjestön mukaan ei kuitenkaan estä sademetsien raivaamista. Yhtiön kerrotaan myöntäneen, ettei se pysty takamaan kiistanalaisista lähteistä tuleva öljyn erottamista muusta palmuöljytuotannosta.

Greenpeace vaatii palmuöljyteollisuudelta toimenpiteitä metsäkadon hillitsemiseksi ja kehottaa palmuöljyn ostajia kuten Neste Oilia edellyttämään tuottajiltaan sitoumusta sademetsien raivaamisen lopettamiseen.

"Neste Oil on monesti todennut ostavansa vain vastuullisimmilta tuottajilta. Käytännössä Neste Oil kuitenkin hankkii palmuöljyä esimerkiksi Wilmarilta, joka ei pysty takaamaan palmuöljyn kestävyyttä. Neste Oilin tulisi vaatia kaikilta tuottajiltaan ehdotonta sademetsien ja turvemaiden raivaamiskieltoa", Greenpace Nordicin metsävastaava Sini Harkki toteaa.

Neste Oil on vastannut järjestön kritiikkiin ilmoittamalla ottavansa metsäkadon vakavasti ja tekevänsä palmuöljytoimittajiensa kanssa yhteistyötä sen ehkäisemiseksi tänä vuonna laatimiensa periaatteiden pohjalta.

"Wilmar on yksi Neste Oilin palmuöljytoimittajista ja sen on täytettävä metsäkadon estämistä koskevien periaatteiden vaatimukset kuten muidenkin Neste Oilille palmuöljyä toimittavien yhtiöiden. Olemme Wilmarin kanssa aktiivisessa vuorovaikutuksessa ja käsittelemme heidän kanssaan myös Greenpeacen raportissa esiin tulleita asioita", yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Greenpeacen mukaan Wilmarin tuottamaa palmuöljyä käyttävät Neste Oilin lisäksi muun muassa Colgate Palmolive, Mondelez International (aiemmin Kraft), Procter & Gamble sekä Reckitt Benckiser.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia