Uutiset

Neste Oil iski kritiikkisivuston kimppuun

Ympäristöjärjestö Greepeacen ylläpitämä Neste Oilia kritisoiva nettisivu suljettiin ja avattiin jälleen uudessa osoitteessa.
(Kuva: Rainforest Action Network / cc 2.0)

Neste Oilin biopolttoainetuotantoa kritisoiva nettisivusto on avattu uudelleen sen jälkeen, kun alkuperäinen sivusto suljettiin öljy-yhtiön uhkailtua järjestön palveluntarjoajaa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen tekemä sivusto Nestespoil parodioi yhtiön vuosikertomusta ja kertoo palmuöljydieseltuotannon aiheuttamista ympäristöongelmista.

Ruotsalainen webhotelli Loopia sulki alkuperäisen sivuston Neste Oilin uhattua haastaa sen oikeuteen. Neste Oil on myös tehnyt kansainvälisen tekijänoikeusjärjestölle WIPO:lle valituksen, jonka avulla se pyrkii saamaan haltuunsa Greenpeacen rekisteröimän www.nestespoil.com-verkkotunnuksen.

Nyt sivusto toimii osoitteessa www.greenpeace.fi/nestespoilcom.

Greenpeace on kampanjoinut Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan vuodesta 2007. Sen mukaan öljypalmuplantaasien tieltä raivataan viimeisiä sademetsiä ja turvemaita Kaakkois-Aasiassa.

"Neste Oilin pitää valmistaa biopolttoaineensa raaka-aineista, jotka eivät aiheuta metsätuhoa. Nyt se sen sijaan keskittyy vaimentamaan kritiikkiä kovilla juridisilla otteilla. Tällainen pelottelu johtaa sensuuriin, jota ei voi avoimessa yhteiskunnassa sallia", sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso järjestön tiedotteessa.

yhtiötinternetympäristö Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.