Nepalin nuorisopoliitikot eivät kavahda maansa poliittista kriisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin nuorisopoliitikot eivät kavahda maansa poliittista kriisiä

Nepalin opiskelijapoliitikot veisivät Suomesta maahansa ainakin yhden "maailman parhaista koulujärjestelmistä".

Nepal on ollut otsikoissa viime viikkoina pitkään valmistellun perustuslakiuudistuksen kariutumisen takia. Kyseistä uudistusta valmisteltiin yli neljä vuotta, mutta puolueet eivät onnistuneet sopimaan asiasta määräaikaan mennessä. Kansalaiset ovat kyllästyneet odottamaan muutosta kohti demokraattista tasavaltaa.

Mitä tilanteesta tuumaavat Suomessa vierailleet Nepalin johtavat opiskelijapoliitikot?

"Nepal on vielä siirtymävaiheessa ja tilanne on toki vakava, sillä meiltä puuttuu poliittinen stabiliteetti täysin. On kuitenkin pysyttävä positiivisina. Toivoa ei ole vielä menetetty uuden perustuslain syntymisen suhteen", Chunni Khatun Student Front -järjestöstä (Sabhawana-puolueen sisarjärjestö) muistuttaa.

Hän kertoo aikaisemmin inhonneensa politiikkaa, mutta ystävien kokemukset saivat hänet muuttamaan mielensä. Opiskelijoiden keskuudessa politiikkaan osallistuminen ei ole kovin suosittua, mutta nuoret ovat alkaneet huomata, että vain politiikan kautta he voivat muuttaa Nepalin kansakunnan suuntaa.

"Opiskelijat ovat kyllästyneet Nepalin hallitukseen ja poliitikkoihin. Osa on purkanut turhautuneisuuttaan rikolliseenkin toimintaan. Opiskelijajohtajilla on nyt suuri vastuu yrittää vaikuttaa paitsi poliitikkoihin myös kanssaopiskelijoihin", Khatun toteaa.

Nepalin poliittisten johtajien käydessä loputtomalta vaikuttavaa valtataistelua viiden puolueen opiskelijaedustajat istuvat sulassa sovussa saman pöydän ääressä. Nuoret tunnustavat puolueidensa agendojen eroavan toisistaan, mutta vakuuttavat olevansa yhteisellä asialla Nepalin rauhan ja demokratian puolesta.

"Nepal tarvitsee muutosta. Me opiskelijat voimme osoittaa tarvittavat muutokset ja institutionalisoida ne. 240 vuotta kestänyt monarkia esti Nepalin kehitystä. Monarkia loppui jo neljä vuotta sitten ja nyt on korkea aika toimia yhteiskunnan muuttamiseksi parempaan suuntaan. Nepalissa yritetään tuoda marginaaliset ryhmät yhteiskunnan keskiöön. Tätä kehitystä myös me opiskelijat tuemme", Mahendra Shah, Nepalin kommunistisen puolueen (CPN-ML) opiskelijapuheenjohtaja toteaa.

Naisten vaikea asema

Deepa Mishra, Terai-Madhesh Student Front -järjestöstä, ei ole itse kokenut syrjintää sukupuolensa vuoksi, mutta myöntää, ettei naisilla ole juuri päätösvaltaa Nepalissa.

"Yhteiskunta arvostaa hiljaa puhumista ja ujoutta naisissa. Joissain osissa Nepalia naisilla ei ole edes oikeutta käydä koulua, mutta tilanne paranee hitaasti", Mishra toteaa.

Khatun ja Mishra kertovat päässeensä nykyiseen asemaansa, koska heidän perheensä ovat tukeneet heitä yhteiskunnan haluttomuudesta huolimatta. Sosiaalinen paine avioliittoon on kova. He toivovat toimivansa inspiraationa muille naisille ja saavansa heidät osallistumaan politiikkaan.

"Haluan olla hyvä johtaja ja taistella naisten puolesta", Mishra kertoo.

Nepalin tie ulos umpikujasta

Poliittisesta kriisistä huolimatta nuorten näkemys Nepalin tulevaisuudesta on valoisa.

Opiskelijapoliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että puolueiden on nyt kyettävä muodostamaan konsensushallitus, joka perustuu kansalliselle yhtenäisyydelle. Kansalliskokouksen tähän mennessä tekemät sopimukset pitäisi käyttää hyödyksi ja antaa asiantuntijaryhmälle.

Ristiriitaisten asioiden selvittämisen jälkeen presidentti herättäisi henkiin kansalliskokouksen uuden perustuslain hyväksymistä varten. Kun tämä on tehty, kansalliskokous hajoitettaisiin.

Opiskelijapoliitikkojen puheista kuultaa usko tavallisiin nuoriin tärkeänä muutoksen voimana. Nuoret tunnustavat tilanteen vakavuuden, ja he ovat ottaneet kantaakseen Nepalin tulevaisuuden.

Suomesta he haluaisivat viedä Nepaliin "poliittisen järjestelmänne, yhden maailman parhaista koulutusjärjestelmistä, terveydenhuollon ja sosiaaliturvajärjestelmän", Nepalin kommunistisen puolueen (CPN-UML) opiskelijapuheenjohtaja Madhab Dhungel luettelee.

"Olemme teitä sata vuotta jäljessä, mutta toivomme saavuttavamme saman tason tulevaisuudessa."

Suomi on heistä hyvin hiljainen maa. Kaduilla ei näy poliiseja ja liikenneruuhkat kovaäänisine tööttäyksineen puuttuvat, nuoret nauravat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia