Uutiset Nepalin kehitys

Nepalin maanjäristyksen jälkiä korjataan yhä

Vuosi järistyksen jälkeen miljoonat ovat yhä vailla kotia muun muassa viranomaisten hidastelun vuoksi.
Nepalin maanjäristyksen jälkiä. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Jopa miljoonia ihmisiä on yhä ilman kunnollista kotia Nepalin vajaa vuosi sitten tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä. He asuvat väliaikaisissa suojissa, romahtamaisillaan olevissa taloissa tai siltojen alla, kertovat avustusjärjestöt.

25.4.2015 tapahtunut 7,8 momenttimagnitudin maanjäristys vaati lähes 9 000 kuolonuhria ja tuhosi tai vahingoitti jopa lähes miljoonaa taloa. Lisätuhoa teki myös 12.5. maata ravisuttanut jälkijäristys.

Jälleenrakennus on takkuillut maan vaikea sisäpoliittisen tilanteen takia. Maassa on kiistelty pitkään perustuslaista, mikä johti lopulta viime syksynä kuukausia kestäneeseen Nepalin ja Intian väliseen rajasulkuun sekä polttoaine- ja lääkepulaan.

Lisäksi maan viranomaiset hidastelivat kansallisen jälleenrakentamisviranomaisen NRA:n muodostamisessa. Esimerkiksi Suomen Lähetysseura kertoo aloittaneensa hätäavun toimittamisen heti maanjäristyksen jälkeen mutta odottavansa nyt NRA:n ohjeita aloittaakseen varsinaisen jälleenrakennuksen tukemisen.

"NRA on nyt ilmoittanut olevansa loppusuoralla ohjeistuksen laatimisen kanssa. Tämä on odotettu uutinen. Maanjäristyksessä kotinsa menettäneet ovat viettäneet jo yhden sadekauden ja hyytävän kylmän talven väliaikaisissa asumuksissa. Pysyvien talojen rakentaminen olisi tärkeää aloittaa viipymättä", Suomen Lähetysseuran Nepalin tiedottaja Anni Takko kertoo.

Lähetysseuran mukaan 2,5 miljoonaa nepalilaista asuu yhä teltoissa tai peltimajoissa. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) mukaan ilman kunnollista kotia olisi neljä miljoonaa ihmistä. Kirkon Ulkomaanapu kertoo, että maasta puuttuu yhä myös tuhansia kouluja.

Monet suomalaiset järjestöt ovat toimittaneet apua Nepalin maanjäristysten uhreille. Pelastakaa Lapset on kouluttanut muun muassa kouluttanut 6 000 rakennustyöläistä, jotta uudelleenrakennetuista taloista tulisi kestävämpiä maanjäristyksen sattuessa. Kirkon Ulkomaanapu on rakentanut väliaikaisia koulutiloja 20 000 lapselle. Myös Plan on tukenut koulunkäynnin jatkumista väliaikaiskouluissa.

"Avustusjärjestöt ovat tehneet Nepalissa paljon työtä ja paljon on vielä tekemättä. Nepalin toipuminen historiallisen voimakkaista maanjäristyksistä tulee kestämään monta vuotta", toteaa Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Merja Färm.

Nepalin kehitys asuminenavustustyökatastrofiapu Nepal Kirkon UlkomaanapuPelastakaa Lapset ryPlan International SuomiSuomen Lähetysseura

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.