Uutiset Nepalin kehitys

Nepalin jälleenrakennus ontuu

Maan jälleenrakennus on ollut hidasta huonon hallinnon ja monsuunikauden vuoksi. Hallitus ei ole onnistunut vieläkään käyttämään maalle myönnettyjä avustusrahoja.
(Kuva: Edward Dalmulder / cc 2.0)

Nepalin tuhoisista maanjäristyksistä on kulunut jo neljä kuukautta, mutta maan hallitus ei ole vieläkään onnistunut käyttämään jälleenrakentamiseen suunnattuja avustusrahoja.

Useat valtiot ja kansalaisjärjestöt myönsivät kaksi kuukautta sitten Nepalille 3,6 miljardia euroa avustustöihin.

"Myönnän, että hallituksen reaktio on ollut hidas", sanoo maan jälleenrakennusviraston päällikkö Govind Raj Pokharel.

Phokarelin mukaan viive johtuu siitä, että ministeriöiden käsittelyajat ovat venyneet, mutta myös monsuunikausi on hankaloittanut työtä. Hallitusta on kritisoitu huonosta hallinnosta, byrokratriasta ja koordinoinnin puutteesta, jonka vuoksi apua ei ole saatu kanavoitua tehokkaasti.

Maanjäristyksessä kuoli noin 8900 ihmistä ja 600 000 rakennusta vaurioitui. Jälleenrakennus on monin paikoin vielä alkutekijöissä, eikä apu ole saavuttanut vieläkään kaikkia.  Arviolta 139 syrjäistä kylää vaikeakulkuisen vuoriston uumenissa on vieläkin vailla apua ja näin ollen noin 150 000 syrjäseudun ihmistä on vieläkin ilman hätäsuojaa ja ruoka-apua.

Monsuunikausi on vaikeuttanut työtä, sillä rankat sateet ovat huonontaneet jo entisestään vaikeakulkuisia teitä. Sateet saattavat aiheuttaa myös laajoja maanvyörymiä, jolloin avun toimittaminen maateitse on mahdotonta.

"Ilmateitse vietävä apu on näin ollen ratkaisevan tärkeää, jotta avustustöitä voidaan jatkaa", kommentoi humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

YK:n humanitaarinen ilma-apu (UNHAS) raportoi kuitenkin vastikään, että sen rahoitus uhkaa loppua.

Nepalin kehitys avustustyöYK Nepal

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.