Nepalin jälleenrakennus ontuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin jälleenrakennus ontuu

Maan jälleenrakennus on ollut hidasta huonon hallinnon ja monsuunikauden vuoksi. Hallitus ei ole onnistunut vieläkään käyttämään maalle myönnettyjä avustusrahoja.

(Kuva: Edward Dalmulder / cc 2.0)

Nepalin tuhoisista maanjäristyksistä on kulunut jo neljä kuukautta, mutta maan hallitus ei ole vieläkään onnistunut käyttämään jälleenrakentamiseen suunnattuja avustusrahoja.

Useat valtiot ja kansalaisjärjestöt myönsivät kaksi kuukautta sitten Nepalille 3,6 miljardia euroa avustustöihin.

"Myönnän, että hallituksen reaktio on ollut hidas", sanoo maan jälleenrakennusviraston päällikkö Govind Raj Pokharel.

Phokarelin mukaan viive johtuu siitä, että ministeriöiden käsittelyajat ovat venyneet, mutta myös monsuunikausi on hankaloittanut työtä. Hallitusta on kritisoitu huonosta hallinnosta, byrokratriasta ja koordinoinnin puutteesta, jonka vuoksi apua ei ole saatu kanavoitua tehokkaasti.

Maanjäristyksessä kuoli noin 8900 ihmistä ja 600 000 rakennusta vaurioitui. Jälleenrakennus on monin paikoin vielä alkutekijöissä, eikä apu ole saavuttanut vieläkään kaikkia.  Arviolta 139 syrjäistä kylää vaikeakulkuisen vuoriston uumenissa on vieläkin vailla apua ja näin ollen noin 150 000 syrjäseudun ihmistä on vieläkin ilman hätäsuojaa ja ruoka-apua.

Monsuunikausi on vaikeuttanut työtä, sillä rankat sateet ovat huonontaneet jo entisestään vaikeakulkuisia teitä. Sateet saattavat aiheuttaa myös laajoja maanvyörymiä, jolloin avun toimittaminen maateitse on mahdotonta.

"Ilmateitse vietävä apu on näin ollen ratkaisevan tärkeää, jotta avustustöitä voidaan jatkaa", kommentoi humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

YK:n humanitaarinen ilma-apu (UNHAS) raportoi kuitenkin vastikään, että sen rahoitus uhkaa loppua.

Lisää uusi kommentti