Uutiset Nepalin kehitys

Nepalin jälleenrakennus ontuu

Maan jälleenrakennus on ollut hidasta huonon hallinnon ja monsuunikauden vuoksi. Hallitus ei ole onnistunut vieläkään käyttämään maalle myönnettyjä avustusrahoja.
(Kuva: Edward Dalmulder / cc 2.0)

Nepalin tuhoisista maanjäristyksistä on kulunut jo neljä kuukautta, mutta maan hallitus ei ole vieläkään onnistunut käyttämään jälleenrakentamiseen suunnattuja avustusrahoja.

Useat valtiot ja kansalaisjärjestöt myönsivät kaksi kuukautta sitten Nepalille 3,6 miljardia euroa avustustöihin.

"Myönnän, että hallituksen reaktio on ollut hidas", sanoo maan jälleenrakennusviraston päällikkö Govind Raj Pokharel.

Phokarelin mukaan viive johtuu siitä, että ministeriöiden käsittelyajat ovat venyneet, mutta myös monsuunikausi on hankaloittanut työtä. Hallitusta on kritisoitu huonosta hallinnosta, byrokratriasta ja koordinoinnin puutteesta, jonka vuoksi apua ei ole saatu kanavoitua tehokkaasti.

Maanjäristyksessä kuoli noin 8900 ihmistä ja 600 000 rakennusta vaurioitui. Jälleenrakennus on monin paikoin vielä alkutekijöissä, eikä apu ole saavuttanut vieläkään kaikkia.  Arviolta 139 syrjäistä kylää vaikeakulkuisen vuoriston uumenissa on vieläkin vailla apua ja näin ollen noin 150 000 syrjäseudun ihmistä on vieläkin ilman hätäsuojaa ja ruoka-apua.

Monsuunikausi on vaikeuttanut työtä, sillä rankat sateet ovat huonontaneet jo entisestään vaikeakulkuisia teitä. Sateet saattavat aiheuttaa myös laajoja maanvyörymiä, jolloin avun toimittaminen maateitse on mahdotonta.

"Ilmateitse vietävä apu on näin ollen ratkaisevan tärkeää, jotta avustustöitä voidaan jatkaa", kommentoi humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

YK:n humanitaarinen ilma-apu (UNHAS) raportoi kuitenkin vastikään, että sen rahoitus uhkaa loppua.

Nepalin kehitys avustustyöYK Nepal

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.