Nepalin demokraattiset vaalit onnistuivat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin demokraattiset vaalit onnistuivat

Ei näille nepalilaisille voi muuta kuin nostaa hattua.

(Radio Suomi/ Tänään Iltapäivällä 13.5.1991)

Eilen järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit 32 vuoteen, kaiken kaikkiaan toiset sellaiset maan koko tuhansien vuosien mittaisessa historiassa.

Juuri kenelläkään ei ollut kokemusta uudesta tilanteesta, monipuoluejärjestelmästä. Tilanne oli jännittynyt, Etelä- Aasiassa yleistä vaaliväkivaltaa pelättiin ja huhuttiin tulevaksi.

Vuosi sitten voittanut kansannousu oli vaatinut satoja kuolonuhreja ja tunteet ovat käyneet kuumina sen jälkeenkin. Kansannousua vetäneet puolueet - Kongressi ja kommunistit kävivät kiivaan vaalitaistelun lähinnä toisiaan vastaan.

Kiistaa on käyty paitsi tulevaisuudesta, myös menneisyydestä. Laskettiinpa eräissä vaalipuheissa jopa sitä, kumman puolueen kannattajia on kuollut enemmän kaikissa kapinoissa ja kansannousuissa 50- luvun alusta lähtien.

Nepalilaisilla oli siis kaikki mahdollisuus tehdä näistä vaaleista joko naurettava farssi tai itkettävä verilöyly. Mutta ei - nepalilaiset äänestivät sunnuntaina runsaslukuisesti, aktiivisesti, kärsivällisesti ja järjestelmällisesti.

***

Maanantaina puoleenpäivään mennessä Katmanduun saatujen tietojen mukaan koko maassa syntyi vain kourallinen tappeluita, joissa kukaan ei kuollut. Vaaliuurnia varastettiin vain parissa paikassa eikä häirinnän vuoksi uusintavaaleja jouduta pitämään kuin kahdellakymmenelläyhdellä äänestysalueella yhteensä yli kahdeksasta tuhannesta.

Jonot äänestysalueilla Katmandussa olivat pitkiä jo heti aamulla, järjestys oli erinomainen ja äänestäjien mieli korkealla. "On tämä sentään toista kuin vanhoissa Panchayat- vaaleissa", muisteli moni tyytyväisenä monipuoluejärjestelmään.

Vanhuksista tuli vaali- innostuksen symboleja. Yhden äänestysalueen vaalitoimituksen avasi 91- vuotias vanha nainen kansanjoukon hurratessa. Hän oli raahautunut äänestyspaikalle, koska halusi vaikuttaa eikä voinut olla varma, että elää seuraaviin vaaleihin asti viiden vuoden kuluttua.

Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Juuri tästä syystä hatunnosto - nepalilaisille, joilla oli tajua ja malttia rauhoittua vaalipäiväksi ja tehdä tästä kansakunnan kypsyydenosoituksesta menestys. Se tullaan toivottavasti maailmalla myös noteeraamaan, miksei myös kehitysavun määrässä ja laadussa.

***

Tänään iltapäivällä saatujen tietojen mukaan yhdistynyt kommunistinen puolue olisi hyvää vauhtia viemässä kaikki viisi pääkaupunki Katmandun kansanedustajanpaikkaa.

Mutta suurimmassa osassa maata ääntenlaskenta ei pääse vielä pariin päivään edes alkamaan. Sen verran kestää vaaliuurnien kuljettaminen Himalajan vuoristokylistä lähimpään laskentakeskukseen, jossa hyvällä onnella saattaa olla käytössä puhelin.

Ja mikäli vaalirauha säilyy, nämä vaalit on voittanut Nepal, muodosti hallituksen sitten kuka hyvänsä.

Täällä Juha Rekola – Katmandu

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: YLE /TIP

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia