Uutiset

Nepalin demokraattiset vaalit onnistuivat

Ei näille nepalilaisille voi muuta kuin nostaa hattua.

(Radio Suomi/ Tänään Iltapäivällä 13.5.1991)

Eilen järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit 32 vuoteen, kaiken kaikkiaan toiset sellaiset maan koko tuhansien vuosien mittaisessa historiassa.

Juuri kenelläkään ei ollut kokemusta uudesta tilanteesta, monipuoluejärjestelmästä. Tilanne oli jännittynyt, Etelä- Aasiassa yleistä vaaliväkivaltaa pelättiin ja huhuttiin tulevaksi.

Vuosi sitten voittanut kansannousu oli vaatinut satoja kuolonuhreja ja tunteet ovat käyneet kuumina sen jälkeenkin. Kansannousua vetäneet puolueet - Kongressi ja kommunistit kävivät kiivaan vaalitaistelun lähinnä toisiaan vastaan.

Kiistaa on käyty paitsi tulevaisuudesta, myös menneisyydestä. Laskettiinpa eräissä vaalipuheissa jopa sitä, kumman puolueen kannattajia on kuollut enemmän kaikissa kapinoissa ja kansannousuissa 50- luvun alusta lähtien.

Nepalilaisilla oli siis kaikki mahdollisuus tehdä näistä vaaleista joko naurettava farssi tai itkettävä verilöyly. Mutta ei - nepalilaiset äänestivät sunnuntaina runsaslukuisesti, aktiivisesti, kärsivällisesti ja järjestelmällisesti.

***

Maanantaina puoleenpäivään mennessä Katmanduun saatujen tietojen mukaan koko maassa syntyi vain kourallinen tappeluita, joissa kukaan ei kuollut. Vaaliuurnia varastettiin vain parissa paikassa eikä häirinnän vuoksi uusintavaaleja jouduta pitämään kuin kahdellakymmenelläyhdellä äänestysalueella yhteensä yli kahdeksasta tuhannesta.

Jonot äänestysalueilla Katmandussa olivat pitkiä jo heti aamulla, järjestys oli erinomainen ja äänestäjien mieli korkealla. "On tämä sentään toista kuin vanhoissa Panchayat- vaaleissa", muisteli moni tyytyväisenä monipuoluejärjestelmään.

Vanhuksista tuli vaali- innostuksen symboleja. Yhden äänestysalueen vaalitoimituksen avasi 91- vuotias vanha nainen kansanjoukon hurratessa. Hän oli raahautunut äänestyspaikalle, koska halusi vaikuttaa eikä voinut olla varma, että elää seuraaviin vaaleihin asti viiden vuoden kuluttua.

Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Juuri tästä syystä hatunnosto - nepalilaisille, joilla oli tajua ja malttia rauhoittua vaalipäiväksi ja tehdä tästä kansakunnan kypsyydenosoituksesta menestys. Se tullaan toivottavasti maailmalla myös noteeraamaan, miksei myös kehitysavun määrässä ja laadussa.

***

Tänään iltapäivällä saatujen tietojen mukaan yhdistynyt kommunistinen puolue olisi hyvää vauhtia viemässä kaikki viisi pääkaupunki Katmandun kansanedustajanpaikkaa.

Mutta suurimmassa osassa maata ääntenlaskenta ei pääse vielä pariin päivään edes alkamaan. Sen verran kestää vaaliuurnien kuljettaminen Himalajan vuoristokylistä lähimpään laskentakeskukseen, jossa hyvällä onnella saattaa olla käytössä puhelin.

Ja mikäli vaalirauha säilyy, nämä vaalit on voittanut Nepal, muodosti hallituksen sitten kuka hyvänsä.

Täällä Juha Rekola – Katmandu

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: YLE /TIP

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin