Uutiset

Nepalin demokraattiset vaalit onnistuivat

Ei näille nepalilaisille voi muuta kuin nostaa hattua.

(Radio Suomi/ Tänään Iltapäivällä 13.5.1991)

Eilen järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit 32 vuoteen, kaiken kaikkiaan toiset sellaiset maan koko tuhansien vuosien mittaisessa historiassa.

Juuri kenelläkään ei ollut kokemusta uudesta tilanteesta, monipuoluejärjestelmästä. Tilanne oli jännittynyt, Etelä- Aasiassa yleistä vaaliväkivaltaa pelättiin ja huhuttiin tulevaksi.

Vuosi sitten voittanut kansannousu oli vaatinut satoja kuolonuhreja ja tunteet ovat käyneet kuumina sen jälkeenkin. Kansannousua vetäneet puolueet - Kongressi ja kommunistit kävivät kiivaan vaalitaistelun lähinnä toisiaan vastaan.

Kiistaa on käyty paitsi tulevaisuudesta, myös menneisyydestä. Laskettiinpa eräissä vaalipuheissa jopa sitä, kumman puolueen kannattajia on kuollut enemmän kaikissa kapinoissa ja kansannousuissa 50- luvun alusta lähtien.

Nepalilaisilla oli siis kaikki mahdollisuus tehdä näistä vaaleista joko naurettava farssi tai itkettävä verilöyly. Mutta ei - nepalilaiset äänestivät sunnuntaina runsaslukuisesti, aktiivisesti, kärsivällisesti ja järjestelmällisesti.

***

Maanantaina puoleenpäivään mennessä Katmanduun saatujen tietojen mukaan koko maassa syntyi vain kourallinen tappeluita, joissa kukaan ei kuollut. Vaaliuurnia varastettiin vain parissa paikassa eikä häirinnän vuoksi uusintavaaleja jouduta pitämään kuin kahdellakymmenelläyhdellä äänestysalueella yhteensä yli kahdeksasta tuhannesta.

Jonot äänestysalueilla Katmandussa olivat pitkiä jo heti aamulla, järjestys oli erinomainen ja äänestäjien mieli korkealla. "On tämä sentään toista kuin vanhoissa Panchayat- vaaleissa", muisteli moni tyytyväisenä monipuoluejärjestelmään.

Vanhuksista tuli vaali- innostuksen symboleja. Yhden äänestysalueen vaalitoimituksen avasi 91- vuotias vanha nainen kansanjoukon hurratessa. Hän oli raahautunut äänestyspaikalle, koska halusi vaikuttaa eikä voinut olla varma, että elää seuraaviin vaaleihin asti viiden vuoden kuluttua.

Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Juuri tästä syystä hatunnosto - nepalilaisille, joilla oli tajua ja malttia rauhoittua vaalipäiväksi ja tehdä tästä kansakunnan kypsyydenosoituksesta menestys. Se tullaan toivottavasti maailmalla myös noteeraamaan, miksei myös kehitysavun määrässä ja laadussa.

***

Tänään iltapäivällä saatujen tietojen mukaan yhdistynyt kommunistinen puolue olisi hyvää vauhtia viemässä kaikki viisi pääkaupunki Katmandun kansanedustajanpaikkaa.

Mutta suurimmassa osassa maata ääntenlaskenta ei pääse vielä pariin päivään edes alkamaan. Sen verran kestää vaaliuurnien kuljettaminen Himalajan vuoristokylistä lähimpään laskentakeskukseen, jossa hyvällä onnella saattaa olla käytössä puhelin.

Ja mikäli vaalirauha säilyy, nämä vaalit on voittanut Nepal, muodosti hallituksen sitten kuka hyvänsä.

Täällä Juha Rekola – Katmandu

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: YLE /TIP

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti