Nepalia johtavat maolaiset horjuttavat sananvapautta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalia johtavat maolaiset horjuttavat sananvapautta

Nepalin tiedotusvälineet ovat yhdistäneet
voimansa puolustaakseen sananvapautta, jota maata johtavat maolaiset
pyrkivät rajoittamaan.

Nepalin tiedotusvälineet ovat yhdistäneet voimansa puolustaakseen sananvapautta, jota maata johtavat maolaiset pyrkivät rajoittamaan.

Nepalia johtavan maolaisen puolueen kannattajat hyökkäsivät viimeksi joulukuun lopulla Katmandussa toimivaan lehtitaloon ja pahoinpitelivät sen henkilökuntaa. Yhtiön julkaisuissa oli arvosteltu hallitusta.

"Kyse ei ole työehdoista, kuten maolaiset väittivät, vaan lehdistönvapaudesta. Maolaiset haluavat valvoa mediaa", hyökkäyksen kohteena ollut Nepali Times -lehden päätoimittaja Kunda Dixit kommentoi.

Hänen lehtensä ja saman kustantamon julkaisema nepalinkielinen Himal Khabarpatrika olivat kertoneet, miten maolaisaktivistit uhkailevat yrittäjiä ja mediaa.

Lehtitaloon tunkeutunut 50 hengen joukkio pahoinpiteli 13 toimituksessa ollutta työntekijää. Hyökkääjistä tunnistettiin maolaisten tukeman hotelli- ja ravintoala-alan ammattiliiton johtaja Ramesh Babu Panta ja Lalitpurin journalistijärjestön Ramesh K.C.

 

Viestimet jatkuvasti hyökkäysten kohteena

Viestimiin kohdistui jo aiemmin syksyllä Nepalin maolaisen kommunistipuolueen (CPN-M) kannattajien hyökkäyksiä.

Puolue voitti huhtikuun vaaleissa enemmistön kokoukseen, joka säätää uudelle tasavallalle perustuslakia. Sitä ennen maolaiset sotivat kymmenen vuotta Nepalin kuningasvaltaa vastaan. Rauha solmittiin 2006.

Itäisessä Janakpurissa ilmestyvän Terai Times -lehden toimitus joutui väkivallan kohteeksi lokakuussa kerrottuaan, että kommunistinen nuorisoliitto suojelee seksikauppaa.

Samaan aikaan läntisessä Nepalgunjissa ilmestyvän päivälehden toimittaja valitti YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustajalle viranomaisten uhkailleen häntä. Toimittaja oli kirjoittanut paikallisen rakennushankkeen taloussotkuista.

Nepalin kahden valtalehden, Kantipur Dailyn ja The Kathmandu Postin, itäisiä painoksia ei pystytty painamaan moneen päivään Biratnagarissa, koska maolaisen ammattiliiton jäsenet miehittivät painotalon.

Työntekijät ilmoittivat estävänsä lehtien painamisen, kunnes heidän vaatimuksiinsa on suostuttu. Ne koskivat vakinaistamisia sekä palkkatasoa ja muita etuja.

 

Hallitus lupaa korvauksia

Nepalin mediatalot ja toimittajat ovat nousseet puolustamaan oikeuksiaan. Hyökkäysten jälkeen maahan perustettiin Lehdistönvapauden liitto, jossa on mukana päivälehtiä, aikakauslehtiä, tv- ja radioasemia sekä internetin uutisportaaleja.

"Mielestämme liika on liikaa", liitto julisti lausunnossaan. Moni sanomalehti jätti protestiksi pääkirjoituspalstansa tyhjäksi. Radio- ja tv-asemat lähettivät omia vastalauseitaan heti tunnusmusiikkinsa perään.

Ennen vuodenvaihdetta sadat toimittajat sulkivat suunsa mustalla nauhalla osallistuessaan Katmandussa järjestettyyn mielenilmaukseen.

Lukuisat ihmisoikeus- ja sananvapausjärjestöt ovat tuominneet hyökkäykset Nepalin mediaa vastaan.

Nepalin kansallinen ihmisoikeuskomissio on kehottanut maan hallitusta turvaamaan tiedotusvälineiden toimintavapauden ja toimittajien turvallisuuden.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja –järjestö on huolissaan siitä, ettei Nepalin maolaispuolue rangaissut loukkauksiin syyllistyneitä.

Nepalin pääministeri ja CPN-M:n puheenjohtaja Pushpa Kamal Dahal syytti hyökkäyksistä lehdistöä vastaan "entisiä kuningasmielisiä radikaaleja", jotka ovat soluttautuneet hänen puolueeseensa. Hän määräsi viranomaiset ottamaan hyökkääjät kiinni ja luonnehti tapahtumia anarkismiksi.

Hallitus myöntyi neuvotteluihin Nepalin journalistiliiton kanssa. Liiton varapuheenjohtaja Govinda Acharya kertoi tapaamisen jälkeen, että hallitus oli luvannut rangaista lehtitaloihin hyökänneitä, maksaa uhreille korvauksia ja ryhtyä toimiin lehdistönvapauden takaamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia