NEPAL HARJOITTELEE DEMOKRATIAA | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

NEPAL HARJOITTELEE DEMOKRATIAA

Nepalilaiset pääsevät ensi sunnuntaina ensi kertaa 32 vuoteen valitsemaan edustajiaan parlamenttiin useamman puolueen asettamista ehdokkaista.

KU- KATMANDU / JUHA REKOLA

Katmandussa kenkäkauppaa pitävä Vijay on tänään vahvasti sitä mieltä, että kaikki kommunistit ovat huligaaneja, jotka pitäisi jotenkin vaientaa. Keskitason hotellissa tarjoilijana työskenetelevä Narayan puolestaan haluaisi vasemmiston valtaan Nepalissa.

-Tiedän, että eurooppalaiset eivät enää pidä kommunismista ja vasemmistohallitus täällä vähentäisi ehkä turistien määrää. Mutta minusta me tarvitsemme nyt ainakin pari vuotta vasemmiston valtaa, sanoo Narayan.

-He ainakin puhuvat köyhien puolesta, eikä demokratiasta ole mihinkään, elleivät köyhät siitä hyödy.

Nepalilaiset pääsevät ensi sunnuntaina ensi kertaa 32 vuoteen valitsemaan edustajiaan parlamenttiin useamman puolueen asettamista ehdokkaista. Pääkilpailijoina vaaleissa ovat Nepalin Kansalliskongressi ja maan yhtynyt kommunistipuolue CPN (UML).

Viime vuoden keväänä näiden puolueiden johtama demokratialiike syrjäytti kuningas Birendran yksinvallan ja puoluetoiminnan kieltävän Panchayat-neuvostojärjestelmän. Kansannousu vaati 400 kuolonuhria.

Kumppanusten tiet ovat sittemmin eronneet. Nyt Kongressi ja vasemmisto suomivat toisiaan vaalipuheissa katkerasti ja syyttävät vastapuolta kaikesta mahdollisesta pahasta. Kiistaa käydään jopa siitä, kenelle kuuluu kunnia demokratialiikkeen synnyttämisestä.

MITÄ TEHDÄ DEMOKRATIALLA?

Nepal on yksi maailman köyhimpiä maita ja Suomenkin kehitysavun huomattava vastaanottaja. Demokratiakehityksen myötä avun odotetaan lisääntyvän.

Despoottisen Panchayat- järjestelmän kaaduttua on tehtävämme nyt tuoda vallankumous talouteen, sanoi Kongressipuolueen ylin johtaja Ganesh Man Singh vaalipuheessaan Pokharassa.

-Taloudellisen kumouksen ensimmäisen vaiheen tarkoitus on nostaa Nepal kehittyneen maailman tasolle 50 vuoden sisällä, lupasi Singh.

Hänen mukaansa vain Kongressipuolue kykenee takaamaan maalle rauhanomaisen ja vakaan kehityksen. Väliaikaisen hallitusvastuun jakaneet kommunistit ovat toista mieltä.

Kongressipuolue on jälleen pettänyt demokratian ja edistyksen asian ja tähtää yksipuoluevaltaan, sanovat Marxin, Leninin, Maon, Ho Chi Minhin ja Kim Il Sungin nimeen vannovat kommunistit.

Kongressin taloudellinen ja yhteiskunnallinen uudistusohjelma ei poikkea vanhasta järjestelmästä, vaan suojelee feodaaliherroja. Siksi vasemmisto on ainoa demokraattinen voima, he väittävät.

HUHUT HALLITSEVAT YHÄ

205 kansanedustajan paikasta kilvoittelee myös moni porvarillinen puolue, useimmat niistä vanhan Panchayat- vallan jälkeläisiä. Nepalissa aikaisemmin tuntemattomat gallupit lupailevat alustavasti suurinta äänimäärää Kongressille, hyvänä kakkosena olisi vasemmisto.

Kuten aina suurten tapahtumien edellä, Nepalia kiertävät monenlaiset huhut. Puhutaan valmisteilla olevasta suuresta vaalipetoksesta, laajasta väkivallasta vaalipäivänä ja jopa koko odotetun tapahtuman peruuttamisesta viime hetkellä.

-Näissä väitteissä ei ole mitään perää. Niitä levittävät ne, jotka pelkäävät häviävänsä, sanoo katmandulainen vaalivirkailija.

-Tähän mennessä on vaalilevottomuuksissa kuollut vain viisi ihmistä. Me harjoittelemme demokratiaa, mutta emme anna kansannousun suuren saavutuksen valua hiekkaan.

-Se näkee, ken elää, kommentoi kenkäkauppias Vijay elämänviisaasti.

© Muista tekijänoikeudet

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia