Navi Pillaylta murskatuomio turvallisuusneuvostolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Navi Pillaylta murskatuomio turvallisuusneuvostolle

Neuvoston saamattomuus on maksanut satojatuhansia ihmishenkiä, sanoo kauttaan päättävä ihmisoikeusvaltuutettu.

(Kuva: UN Photo/Jean-Marc Ferre / cc 2.0)

Kauttaan elokuun lopussa päättävä YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay on antanut murskatuomion järjestön turvallisuusneuvostolle yhdessä viimeisimmistä puheistaan virassa. Pillayn mukaan neuvoston sisäiset kiistat ja kansallisten etujen ajaminen ovat olleet riippakivi globaalien ongelmien ratkaisussa.

"Uskon vilpittömästi, että reagoimalla voimakkaammin neuvosto olisi voinut pelastaa satojatuhansia henkiä", Pillay sanoo.

Pillayn mukaan esimerkiksi Syyrian konfliktista on tulossa syövän tavoin leviävä ongelma, jonka täyttä mittakaavaa ei voi vielä ennustaa.

Toimettomuus on edesauttanut myös Afganistanin, Keski-Afrikan tasa-vallan, Kongon, Irakin, Libyan, Malin, Somalian, Etelä-Sudanin, Sudanin, Ukrainan ja Gazan kriisien pahentumista, Pillay kritisoi.

"Yksikään näistä kriiseistä ei leimahtanut varoituksetta", hän totesi.

Turvallisuusneuvoston ongelmana on lyhytnäköisyys, valtioiden omat geopoliittiset tavoitteet ja kansallisten etujen suojeleminen, hän lisäsi.

Erityisenä ongelmana hän näki neuvoston pysyvien jäsenten tavan käyttää veto-oikeuttaan turhauttaakseen globaalien konfliktien ratkaisua.

Eteläafrikkalainen Pillay on työskennellyt YK:n ihmisoikeustoimiston johdossa vuodesta 2008. Hän puhui viime viikolla turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa neuvosto äänesti yksimielisesti uusista toimenpiteistä konfliktien estämiseksi.

Päätöslauselmassa ei kuitenkaan puututtu veto-oikeuttaan usein hyödyntävien Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiin jyrkkiin eroihin, jotka ovat olleet usein kompastuskivenä kestävän kansainvälisen yhteistyön luomiselle, huomioi Guardian-lehti.

Lisää uusi kommentti