NatoWatch: Siviilien suojelu ykkösasiaksi Libyassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

NatoWatch: Siviilien suojelu ykkösasiaksi Libyassa

Ajatushautomo NatoWatchin johtaja Ian Davis on huolissaan ehdotuksista aseistaa kapinallisia Libyassa.

Naton päämääränä Libyassa tulisi olla siviilien suojelu, ei kapinallisten varustaminen, kirjoittaa NatoWatch-ajatushautomon johtaja Ian Davis artikkelissaan.

Davisin mukaan Libyan missio alkoi toimintana, joka noudatti kansainvälisen lain normeja ja sisälsi monenkeskistä konsultaatiota.

Nyt mission luonne on kuitenkin vaarassa muuttua. Yksipuolinen voimankäyttö sekä puheet hallinnon muutoksesta, kapinallisten aseistamisesta ja jopa Gaddafin salamurhaamisesta vaarantavat monia YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1973 kautta saavutettuja poliittisia edistysaskeleita ja etenkin suojeluvastuun periaatteita.

Maaliskuussa säädetty päätöslauselma 1973 oikeuttaa käyttämään voimaa siviilien suojelemiseksi Libyassa. Vuonna 2005 sovitun suojeluvastuun periaatteen mukaan kansainvälisen yhteisön velvollisuutena on suojella siviilejä, jos valtio itse ei sitä tee. Nato ei vielä ole muodollisesti tukenut suojeluvastuuta.

Davisin mukaan Naton täytyy pitää kiinni YK:n päätöslauselmasta ja suojeluvastuun periaatteista. Liiallisesta voimankäytöstä tulisi pidättäytyä ja toiminta pitäisi rajoittaa aseiden kauppasaartoon ja lentokieltoon. "Kaikkien tarvittavien keinojen" käytön siviilien suojelemiseksi tulisi jatkua vain niin pitkään kuin siviilien turvallisuus on uhattuna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia