Naton Libya-operaatio hyvin epäsuosittu arabimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naton Libya-operaatio hyvin epäsuosittu arabimaissa

Etenkin Libyan naapurimaat Pohjois-Afrikassa pitävät sotilasliiton interventiota huonona ajatuksena, sanoo Gallup-tutkimuskeskus.

Tuoreen selvityksen mukaan enemmistö arabimaiden kansalaisista vastustaa sotilasliitto Naton viime vuonna tekemää interventiota Libyaan. Erityisen epäsuosittu Naton operaatio on Libyan naapurimaissa ja Pohjois-Afrikassa, sanoo Gallup-tutkimuskeskus.

Esimerkiksi Algeriassa vain 14 prosenttia kansalaisista suhtautui Naton operaatioon myönteisesti, kun 70 prosenttia vastusti sitä. Libanonissa kolmannes vastaajista piti interventiota hyvänä ajatuksena, hieman alle puolet vastusti sitä ja neljännes vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Mielipidemittaukset ovat tärkeitä etenkin tällä hetkellä, kun sotilaallisen intervention mahdollisuus Syyriassa jatkuneiden ihmisoikeusrikkomusten lopettamiseksi on otettu jälleen pöydälle, Gallup sanoo.

Tarkempaa tietoa Naton aiheuttamista siviiliuhreista

Nato sai keväällä 2011 YK:n turvallisuusneuvostolta mandaatin tehdä sotilaallisia iskuja Libuan siviiliväestön suojelemiseksi Muammar Gaddafin joukoilta. Operaatio muuttui kuitenkin nopeasti suoran sotilaallisen tuen antamiseksi Gaddafia vastustaneille kapinallisille, jotka syrjäyttivät maata neljä vuosikymmentä hallinneen diktaattorin syksyllä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin uuden raportin mukaan Naton pommi-iskuissa kuoli 72 siviiliä, joista noin kolmannes oli ala-ikäisiä.

Noin vuosi tapahtumien jälkeen sotilasliitto ei ole itse vieläkään käynnistänyt minkäänlaisia tutkimuksia kuolemien suhteen, mikä on ihmisoikeusjärjestöjen mielestä on osoitus vastuun pakoilusta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo pitkään vaatineet Natoa tunnistamaan uhrien määrän ja tarjoamaan korvauksia kuolleiden omaisille. Kampanjansa päättymisen jälkeen Nato on pysynyt kannassaan että vastuu jatkoselvityksistä tulisi siirtää maan väliaikaiselle hallitukselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia