Namibiassa myytiin norsuja huutokaupalla – Luonnonsuojelijat pelkäävät koko lajin tulevaisuuden puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Namibiassa myytiin norsuja huutokaupalla – Luonnonsuojelijat pelkäävät koko lajin tulevaisuuden puolesta

Namibian hallitus yritti myydä osan maan norsukannasta, mutta asiasta nousi kansainvälinen kohu, ja vain 57 norsua saatiin myytyä. Luonnonsuojelijoiden mukaan maan hallitus on liioitellut norsukannan kokoa.

Norsuja ja niiden poikasia jonossa.

Namibian yritykset myydä osa maan norsukannasta johtivat vaatimattomiin tuloksiin. Silti vaikutukset voivat olla tietyillä alueilla tuhoisat, varoittaa suojelubiologi. Kuva: Philippe Vandewauwer / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Rankasti kritisoitu Namibian hallituksen norsuhuutokauppa on johtanut vaatimattomiin tuloksiin. Vain kolmannes myytävänä olleista norsuista saatiin myytyä. Viranomaiset myöntävät, että kansainvälinen kohu on saattanut säikäyttää joitain mahdollisia ostajia.

Viime vuonna julkistettu 170 norsun kansainvälinen huutokauppa tuomittiin laajalti. Yli satatuhatta ihmistä allekirjoitti vetoomuksen kauppaa vastaan.

Vain 57 norsua saatiin myytyä, mutta vähäisestä kiinnostuksesta huolimatta Namibian hallitus ei ole sulkenut pois toisen huutokaupan mahdollisuutta.

Myydyistä norsuista 42 kuljetetaan kansainvälisiin kohteisiin ja 15 jää Namibiaan yksityisomistukseen. Tarkempia tietoja ei ole annettu.

“Minne nämä eläimet menevät? Emme tiedä, yksityiskohtia ei ole. Tässä ei ole ollut mitään läpinäkyvyyttä. Lisäksi, mistä norsut otetaan? Jos ne otetaan tietyiltä alueilta, vaikutukset elefanttipopulaatioon voivat olla tuhoisat“, sanoo suojelubiologi Keith Lindsay.

Huutokaupan oli viranomaisten mukaan tarkoitus paitsi tuoda rahaa valtion kassaan, myös auttaa norsujen ja ihmisten välisten konfliktien hoitamisessa. Kaupan väitettiin viime kädessä suojelevan norsuja.

Luonnonsuojelijat kyseenalaistivat väitteen. He olivat huolissaan kaupattujen norsujen kohtalosta mutta myös koko uhanalaisen eläinlajin tulevaisuudesta Namibiassa.

Suuri menetys ja vähäinen tuotto

Virallisten lukujen mukaan Namibian norsukanta on noin 24 000, mutta luonnonsuojelijoiden mukaan todellinen lukumäärä on vain noin 6 000.

Jopa 80 prosenttia ilmoitetusta norsujoukosta on luonnonsuojelijoiden mukaan vaeltavia laumoja, jotka kulkevat rajojen yli Namibian, Angolan, Sambian ja Botswanan alueilla.

”Yhteisöjen saaman hyödyn varjolla afrikkalaiset poliitikot liioittelevat villieläinkantojen kokoa ja myyvät luonnonperintöään moraalittomille ulkomaisille tahoille. Mutta ennen kuin miljoonat vihaiset tviitit muuttuvat merkittäväksi korvaukseksi näiden koko maailmalle yhteisten arvojen suojelemisesta, niiden tuhoutuminen on väistämätöntä”, National Park Rescue -järjestön Mark Hiley sanoo.

Järjestö pelastaa afrikkalaisia kansallispuistoja sulkemiselta.

”Tällä hetkellä Afrikan norsukannat ovat vain 5 prosenttia sadan vuoden takaisista. Kun ajattelee norsujen antia ekosysteemeille, turismille, hiilinieluille ja niin edelleen, niin jokaisen norsuyksilön arvo on seitsennumeroinen summa. Sen sijaan, että valjastaisivat tämän arvon ja varjelisivat villieläimiä tuleville sukupolville, hallitukset myyvät ne naurettavan halvalla kammottavalle eläintarhateollisuudelle.”

Huutokauppa tuotti 5,9 miljoonaa Namibian dollaria (330 000 euroa).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia