Nälkäisten määrä noussut Jemenissä päivittäin tuhansilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisten määrä noussut Jemenissä päivittäin tuhansilla

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan monet tulevat toimeen lähinnä kerjäämällä ja kiillottamalla kenkiä.

Jemenin konflikti on vaatimassa yhä kovemman hinnan maan siviileiltä. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan jo noin puolet väestöstä, lähes 13 miljoonaa, joutuu ponnistelemaan löytääkseen riittävästi ruokaa. Heistä puolet on nälkäkuoleman partaalla.

Järjestön analyysin mukaan maaliskuun 26:nnen ja kesäkuun 26. päivän välisenä aikana päivittäin 25 000 ihmistä, eli yhteensä 2,3 miljoonaa, on suistunut nälkärajan alapuolelle Esimerkiksi pääkaupunki Sanaassa 60 prosenttia Oxfamin haastattelemista pakolaisista kertoi tulevansa toimeen lähinnä kiillottamallla kenkiä, kerjäämällä ja turvautumalla paikallisten järjestöjen apuun.

Oxfam vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa sekä Yhdysvaltoja, Irania ja Isoa-Britanniaa käyttämään vaikutusvaltaansa rauhan aikaansaamiseksi.

"Jos maailma jatkaa yi 21 miljoonan apua tarvitsevan ihmisen kärsimyksen katsomista läpi sormien, se on sama kuin he olisivat osallisia näiden kärsimyksiin", sanoo järjestön Jemenin maajohtaja Philippe Clerc.

YK:n Jemenin hätäapukoordinaattori Johannes van der Klaauw puolestaan vetosi maanantaina konfliktin osapuoliin kansainvälisten lakien kunnioittamiseksi ja siviileihin kohdistuvien hyökkäyksien lopettamiseksi. Adenin satamakaupungissa vierailleen van der Klaauwin mukaan konfliktin humanitaariset seuraukset ovat katastrofaaliset.

Jemenin konflikti kärjistyi maaliskuussa, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maassa vallan kaapanneita huthikapinallisia. Taisteluissa on mukana myös muun muassa sunnimilitantteja ja paikallisia aseellisia ryhmittymiä.

Väkivalta on ollut siviileille kova isku, sillä maa on jo valmiiksi rutiköyhä ja sen aliravitsemusluvut ovat maailman korkeimpien joukossa. Satamien ja lentokenttien saarto on vaikeuttanut avun perille saamista, ja ruuasta, vedestä, lääkkeistä sekä polttoaineesta on pulaa.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma sai vasta viime viikolla perille Adeniin ensimmäisen ruoka-apulaivansa, jonka lastista riittää kuukaudeksi ruokaa 180 000 ihmiselle. Yhteensä hätäapua tarvitsee 21,1 miljoona ihmistä, 80 prosenttia väestöstä, mutta vasta 15 prosenttia YK:n hätäapuvetoomuksessa pyydetystä summasta on saatu kokoon.

Väkivallassa on kuollut yhteensä noin 1 700 siviiliä, heistä valtaosa ilmaiskuissa. Esimerkiksi viime perjantaina Saudi-Arabian johtaman liittouman isku osui Mokhan kaupungissa asuinalueelle ja ainakin 65 siviiliä kuoli. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan kyseessä oli ilmeinen sotarikos. Järjestö vaatii turvallisuusneuvostoa luomaan tutkimuskomission sotarikossyytösten tutkimiseksi.

Saudi-Arabia julisti sunnuntaina viisipäiväisen tulitauon humanitaarisen avun perille saamiseksi, mutta varasi oikeuden vastata huthien iskuihin, jotka ovat jatkuneet tulitauosta huolimatta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia