Nälkäisiä lapsia eniten vuosikymmeneen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisiä lapsia eniten vuosikymmeneen

Yhä useampi lapsi pääsee kouluun ja yhä harvempi kuolee, mutta ruuan puute on yhä suuri ongelma.

Maailmassa on 1,5 miljoonaa akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta enemmän kuin 2000-luvun alussa, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön lasten kehitysindeksistä.

Lasten aliravitsemus uhkaa muita kehitystavoitteita, kuten lapsikuolleisuuden vähentämistä sekä lasten kouluun pääsyä, järjestö varoittaa.

Neljän vuoden välein julkistettavan indeksin mukaan lasten elinoloissa on kuitenkin tapahtunut edistystäkin 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tutkimuksessa mukana olleesta 141 maasta lasten elinolot paranivat 127:ssä.

Raportin mukaan lapsilla on nyt kolmanneksen suurempi todennäköisyys päästä kouluun. Lisäksi lapsilla on kolmanneksen pienempi todennäköisyys kuolla ennen viidettä ikävuottaan. Alipainoisten lasten osuus on absoluuttisen määrän kasvusta huolimatta pudonnut reiluun viidennekseen kehitysmaissa.

Pahin paikka olla lapsi on indeksin mukaan Somalia, paras Japani. Suomi on sijalla 14. Eniten indeksissä ovat pudonneet Gaza ja Länsiranta, noin 50 pykälällä.

Lasten kehitystä mitattiin lasten koulutuksen, ravinnon saannin ja alle viisivuotiaiden kuolleisuuden perusteella.

 

Afrikan sarvi ja Sahel pahimmat paikat

Tällä hetkellä lapset ovat vaarassa etenkin Afrikassa. IRIN-uutistoimiston mukaan esimerkiksi Somalimaassa 120 000 ihmistä tarvitsee hätäapua, koska neljän vuoden kuivuus on jättänyt sadon pieneksi ja ihmiset ovat menettäneet kotieläimensä.

YK:n lastenrahaston UNICEFin mukaan yhteensä Somaliassa noin 2,5 miljoonaa ihmistä on edelleen hätäavun varassa viimevuotisen nälänhädän jälkeen.

Lapset kärsivät myös Sahelin ruokakriisistä.

"Sahelin alue on epäilemättä kuolettavin paikka olla lapsi. Aliravitsemus, varhaisen iän taudit sekä malaria tappavat. Puutteellinen terveydenhuolto sekä heikko immuniteetti nostavat lapsikuolleisuutta alueella", sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Susan Shepherd järjestön nettisivuilla.

Yhteensä Sahelin alueen valtioissa jopa 18 miljoonaa ihmistä kärsii ruuan puutteesta. Taustalla ovat muun muassa kuivuus sekä poliittinen epävakaus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia