Nälkä uhkaa 15:tä miljoonaa Itä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkä uhkaa 15:tä miljoonaa Itä-Afrikassa

Etiopia ja Somalia kipuilevat sekä kuivuuden että tulvien keskellä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Veden jonotusta Etiopiassa. (Kuva: UNICEF Ethiopia/ 2015/Tesfaye / cc 2.0)

Yli kymmenen miljoonaa Etiopiassa ja Somaliassa lähes viisi miljoonaa ihmistä saattaa olla pian välittömän ruoka-avun tarpeessa, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

El Niño -sääilmiön vahvistuminen, vähäiset sateet sekä huono sato ovat heikentäneet perheiden toimeentuloa ja nopeasti ja saaneet aikaan vakavan ruokapulan Itä-Afrikassa, järjestö kertoo.

YK ja avustusjärjestöt ovat jo aiemmin tänä vuonna varoitelleet etenkin Etiopian pahenevasta tilanteesta. Maa kärsii pahimmasta kuivuuskaudesta 50 vuoteen. Maan hallitus on arvioinut, että 10,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua ja että rahaa avustustoimiin tarvitaan noin 1,4 miljardia dollaria.

Somaliassa puolestaan heikko ruokaturva on 40 prosentilla väestöstä, Pelastakaa Lapset kertoo. Monet perheet ovat lähteneet etsimään vettä ja laidunmaita jopa satojen kilometrien päästä.

"Kun vettä ei ole saatavilla, menehtyvät ensin kotieläimet. Somalimaassa noin 30–40 prosenttia kotitalouksista on jo menettänyt karjansa, ja luvun pelätään kasvavan tulevina kuukausina", kertoo Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö Antti Toivanen.

Tilannetta pahentaa Somaliassa paikallisen hallinnon heikko kapasiteetti ja väestön jo ennestään vaikea tilanne. Samaan aikaan sekä Etiopiassa että Somaliassa kärsitään tulvista.

Ongelmien osasyynä on sääilmiö El Niño, joka on tänä vuonna äitynyt erityisen pahaksi ja kurittaa myös Keski-Amerikkaa. Tutkijat ovat arvelleet ilmiön olevan voimakkain sitten 1990-luvun lopun. Sen odotetaan vaikuttavan myös Aasian maissa.

Lisää uusi kommentti