Nälkä piinaa Pakistanin evakkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkä piinaa Pakistanin evakkoja

Pohjois-Pakistanissa paettiin ensin Taleban-taistelijoita, sitten näitä jahtaavia hallituksen joukkoja.

(IPS) -- Miljoonat pakistanilaiset ovat joutuneet pakolaisiksi omassa maassaan. Pakolaisleireissä työskentelevät varoittavat pahenevista terveysongelmista, jos ihmiset eivät pian saa kunnon ruokaa ja puhdasta vettä.

Pohjois-Pakistanissa on noin kolme miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Ensin paettiin islamistisia Taleban-joukkoja, joita alkoi tulla Afganistanin rajan yli vuonna 2001, ja myöhemmin näitä jahtaavia Pakistanin hallituksen joukkoja.

Jokainen väkivaltainen isku synnyttää tuhansia uusia pakolaisia. Heille kaikille pohjoisen Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pitäisi löytää ravintoa, lääkkeitä ja suojaa. Samaan aikaan viranomaisten pitäisi huolehtia 2,1 miljoonasta, joille evakosta on tullut pysyvä olotila.

Pakolaisperheet saavat kuukaudessa 90 kiloa vehnää, kilon teelehtiä, viisi kiloa sokeria, kaksi kiloa riisiä sekä kaksi litraa öljyä, luettelee maakunnan hätäavusta vastaavan viraston tiedottaja Adil Khan.

Pakolaisten mukaan ravinto ei riitä, sillä perheissä on keskimäärin kymmenen jäsentä. Esimerkiksi Bannun leirissä asuu liki puoli miljoonaa ihmistä, joista yli 15 prosenttia kärsi tammikuussa aliravitsemuksesta, sanoo maakunnan terveysjohtaja Pervez Kamal.

Lääkärit voimattomia

Lääkäri tutkii Jalozain pakolaisleirissä kymmenvuotiasta Ahmed Alia. Poika muutti perheensä mukana leiriin viime vuonna. Silloin Pakistanin hallituksen johtama sotilasoperaatio Khyber-1 pakotti tuhannet pakenemaan henkensä edestä

"Poika on pahasti aliravittu, mikä altistaa tulehduksille ja ripulille", sanoo lääkäri Zeeshan Khan.

Diagnoosin lisäksi hän ei voi tehdä juuri muuta. Leirissä on liikaa pakolaisia ja liian vähän ruokaa.

Jalozain leiri sijaitsee 35 kilometrin päässä Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungista Peshawarista.

Hallinto kiistää nälän

Paikallishallinto vakuuttaa, että ruoka-annokset riittävät kaikille.

YK:n viimekesäinen raportti kuitenkin kertoo, että lähes kolmannes sisäisistä pakolaisista ei ole saanut hätäapua puuttuvien henkilöpaperien vuoksi.

Pelkästään Pohjois-Waziristanista saapuneista pakolaisista yli 15 prosenttia ei päässyt ruoka-avun piiriin. Joukossa oli perheitä, joissa ei ollut miespuolisia jäseniä tai perheen pää oli lapsi, vammainen tai ikääntynyt henkilö.

Pakolaiset olivat paenneet jalan pitkiä matkoja 45 asteen helteessä. Hengissä perille selvinneet olivat pahoin aliravittuja ja kärsivät nestehukasta.

Melkein joka viikko ryhmä sisäisiä pakolaisia osoittaa mieltään Peshawarissa. He vaativat lisää resursseja perustarpeitaan varten. Osa evakoista haluaa viranomaisilta luvan matkustaa kotiin.

"Kotona olimme maanviljelijöitä. Meillä oli aina tarpeeksi viljaa, vihanneksia ja hedelmiä. Täällä saamme vain yhden aterian päivässä ja menemme nukkumaan nälkäisinä", kertoo 60-vuotias pakolainen Bannusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia