Uutiset Ruokaturva

Nälkä maksaa Malawille vuosittain puoli miljardia euroa

Lyhytkasvuisuus lapsena aiheuttaa sairauksia, koulupulmia ja huonoa tuottavuutta työelämässä.
(Kuva: joe perrott / Flickr.com / cc 2.0)

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Malawi menettää vuosittain lähes 600 miljoonaa dollaria eli yli 500 miljoonaa euroa lasten aliravitsemuksen vuoksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Vuonna 2012 aliravitsemus maksoi maalle 10,3 prosenttia sen bruttokansantuotteesta.

Tutkimuksen teossa ovat olleet mukana muun muassa maan valtiovarainministeriö sekä Maailman ruokaohjelma. Menetykset aiheutuvat sen mukaan esimerkiksi kasvaneista terveyskuluista, koulutusjärjestelmään kohdistuvasta lisätaakasta sekä työvoiman heikommasta tuottavuudesta.

Erityisen tuhoisaa on tutkimuksen mukaan lyhytkasvuisuus, jota aiheuttaa tärkeiden ravintoaineiden puute joko raskauden tai kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Seuraukset ovat elinikäiset: sairauksia, koulun keskeyttämistä ja huono työn tuottavuus.

60 prosenttia Malawin aikuisista on kärsinyt lyhytkasvuisuudesta lapsena. Käytännössä siis 4,5 miljoonaa ihmistä ei kykene täyttämään koko potentiaaliaan aliravitsemuksen vuoksi, tutkimuksessa kerrotaan. Tilanne saattaa olla ainakin tilapäisesti huononemaan päin, sillä tänä vuonna maa on kärsinyt tuhoisista tulvista, joiden seurauksena maissintuotannon ennustetaan laskevan yli neljänneksen.

Malawissa tehty tutkimus on osa 12 Afrikan maata käsittävää tutkimussarjaa, jossa tarkastellaan aliravitsemuksen vaikutuksia talouteen. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi Uganda menettää vuosittain 934 miljoonaa työtuntia aliravitsemuksen takia.

Ruokaturva koulutusruokatyötalousterveys Malawi Maailman ruokaohjelma

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.