Nälänhätä kasvoi rajusti Kongon demokraattisessa tasavallassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälänhätä kasvoi rajusti Kongon demokraattisessa tasavallassa

Nälkää näkee nyt arviolta 7,7 miljoonaa ihmistä, mikä on jopa 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Nälähätä johtuu pääosin konfliktin kiihtymisestä.

Naiset kuokkivat peltoa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Moni maanviljelijänainen on menettänyt miehensä konfliktissa. Viljelyn aloittaminen uudelleen on paras tapa päästä jälleen jaloilleen. Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Kongon demokraattisessa tasavallassa nälkää näkevien määrä on kasvanut jopa 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Nälkää näkee nyt arviolta 7,7 miljoonaa ihmistä, selviää YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n raportista.

Nälänhätä johtuu pääosin pitkään jatkuneesta konfliktista. Sisällissota alkoi maassa vuonna 1996. Vaikka virallinen rauha solmittiin vuonna 2002, ovat paikalliset kapinallisryhmät jatkaneet taisteluita aina tähän päivään saakka.

Viime aikoina taistelut ovat kiihtyneet itäisessä ja keskisessä osissa maata, erityisesti Kasaïn ja Tanganyikan provinsseissa.

Jopa yksi kymmenestä maaseudulla asuvasta eli 1,5 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista nälästä. Akuutti nälkä tarkoittaa, että ihmiset joutuvat jättämään välistä useampia aterioita päivässä ja joutuvat esimerkiksi myymään kaiken omaisuutensa saadakseen ruokaa. Lähes 1,4 miljoonaa ihmistä on joutunut myös pakenemaan alueelta.

Kolera- ja tuhkarokkoepidemiat, mutta myös armeijatoukaksi kutsuttu yöperhosen toukka ovat pahentaneet humanitaarista kriisiä.

”Konfliktialueiden maanviljelijät ovat joutuneet katsomaan vierestä kun heidän kylänsä ja peltonsa ryöstetään."

”Mutta myös armeijamadon toukat ovat tuhonneet yli neljänneksen maan sadoista, mikä on kohtalokasta maanviljelijäyhteisöille”, sanoo aluevastaava Alexis Bonte FAO:sta.

Viljelijät, joista suurin osa on naisia ja lapsia, tarvitsevat pikaista ruoka-apua.

Tilanne pahenee, jos apu ei tule ajoissa, Bonte sanoo.

”Ruoka-avun lisäksi he tarvitsevat siemeniä, jotta he voivat aloittaa viljelyn uudelleen. Moni pakolaisnaisista on menettänyt miehensä, joten maanviljely on keino päästä jaloilleen ja nähdä tulevaisuudessa myös toivoa.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia