Nälänhätä jo todellisuutta osissa Nigeriaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälänhätä jo todellisuutta osissa Nigeriaa

Boko Haramin aiheuttamien tuhojen laajuus paljastuu sitä mukaa kuin avustusjärjestöt pääsevät uusille alueille.

Ruoka-avun jakoa Nigerian pakolaisille Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: EC/ECHO/Anouk Delafortrie / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kapinallisryhmä Boko Haramin riivaamassa Nigerian koillisosissa on paljastunut uusia alueita, joilla ihmiset kärsivät vakavasta ruokapulasta. Osassa alueista kärsitään jo nälänhädästä.

Nälänhätää seuraavan yhdysvaltalaisen Fews Net -verkoston syyskuun arvion mukaan on viitteitä siitä, että vaikeimmilla Nigerian alueilla ollaan kansainvälisessä nälänhätäluokituksessa luokassa viisi, eli pahimmassa mahdollisessa. Sellaiseksi alue luokitellaan, kun humanitaarisesta avusta huolimatta nälkiintyminen, kuolema ja puute ovat "ilmeisiä".

Myös avustusjärjestöjen viimeviikkoisen arvion mukaan yli 65 000 ihmistä elää jo nälänhädässä ja yli miljoona ihmistä on "askeleen päässä" siitä.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Toby Lanzer kertoi viime viikolla uutistoimisto Reutersille, että kymmenet tuhannet lapset saattavat kuolla nälkään lähimmän vuoden aikana, ellei apua saada. Joillakin alueilla kolme istutuskautta on jäänyt väkivallan takia väliin ja avustusjärjestöt ovat jo löytäneen nälkään kuolleiden lasten hautoja.

"En ollut koskaan ennen nähnyt paikoissa, joissa oli aikuisia, joilla oli niin kova energiapula, että he jaksoivat tuskin kävellä", hän kertoi.

YK:n lastenjärjestö Unicef kaksinkertaisti viime viikolla avustuspyyntönsä alueelle 115 miljoonaan dollariin eli noin 103 miljoonaan euroon. Sen mukaan kolmessa osavaltiossa noin 400 000 alle 5-vuotiasta tulee kärsimään vakavasta akuutista aliravitsemuksesta tänä vuonna. Vaikein tilanne on Bornon osavaltiossa, jossa on myös polioepidemia.

Ruokapulan taustalla on kapinallisryhmä Boko Haramin väkivalta, joka on ajanut Tšad-järven alueella useissa valtioissa ihmisiä kodeistaan ja vaikeuttanut näin ihmisten elannon hankkimista. Nigeriassa yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisällä väkivaltaa ja noin miljoona lasta on poissa koulusta. Noin 4,4 miljoonan ihmisen on arvioitu tarvitsevan ruoka-apua. YK:n hätäapuvetoomus alueelle on kuitenkin vasta 25-prosenttisesti rahoitettu.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti