Uutiset Ruokaturva

Nälänhätä jo todellisuutta osissa Nigeriaa

Boko Haramin aiheuttamien tuhojen laajuus paljastuu sitä mukaa kuin avustusjärjestöt pääsevät uusille alueille.
Ruoka-avun jakoa Nigerian pakolaisille Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: EC/ECHO/Anouk Delafortrie / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kapinallisryhmä Boko Haramin riivaamassa Nigerian koillisosissa on paljastunut uusia alueita, joilla ihmiset kärsivät vakavasta ruokapulasta. Osassa alueista kärsitään jo nälänhädästä.

Nälänhätää seuraavan yhdysvaltalaisen Fews Net -verkoston syyskuun arvion mukaan on viitteitä siitä, että vaikeimmilla Nigerian alueilla ollaan kansainvälisessä nälänhätäluokituksessa luokassa viisi, eli pahimmassa mahdollisessa. Sellaiseksi alue luokitellaan, kun humanitaarisesta avusta huolimatta nälkiintyminen, kuolema ja puute ovat "ilmeisiä".

Myös avustusjärjestöjen viimeviikkoisen arvion mukaan yli 65 000 ihmistä elää jo nälänhädässä ja yli miljoona ihmistä on "askeleen päässä" siitä.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Toby Lanzer kertoi viime viikolla uutistoimisto Reutersille, että kymmenet tuhannet lapset saattavat kuolla nälkään lähimmän vuoden aikana, ellei apua saada. Joillakin alueilla kolme istutuskautta on jäänyt väkivallan takia väliin ja avustusjärjestöt ovat jo löytäneen nälkään kuolleiden lasten hautoja.

"En ollut koskaan ennen nähnyt paikoissa, joissa oli aikuisia, joilla oli niin kova energiapula, että he jaksoivat tuskin kävellä", hän kertoi.

YK:n lastenjärjestö Unicef kaksinkertaisti viime viikolla avustuspyyntönsä alueelle 115 miljoonaan dollariin eli noin 103 miljoonaan euroon. Sen mukaan kolmessa osavaltiossa noin 400 000 alle 5-vuotiasta tulee kärsimään vakavasta akuutista aliravitsemuksesta tänä vuonna. Vaikein tilanne on Bornon osavaltiossa, jossa on myös polioepidemia.

Ruokapulan taustalla on kapinallisryhmä Boko Haramin väkivalta, joka on ajanut Tšad-järven alueella useissa valtioissa ihmisiä kodeistaan ja vaikeuttanut näin ihmisten elannon hankkimista. Nigeriassa yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisällä väkivaltaa ja noin miljoona lasta on poissa koulusta. Noin 4,4 miljoonan ihmisen on arvioitu tarvitsevan ruoka-apua. YK:n hätäapuvetoomus alueelle on kuitenkin vasta 25-prosenttisesti rahoitettu.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva katastrofiapuruokakonflikti Nigeria

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat