Uutiset

Naisyrittäjyys nousee Lähi-idässä

Alueella on nyt kannustusta tarjolla enemmän kuin Piilaaksossa, kirjoittaa Rachel Williamson.
(Kuva: Robert S. Digby / cc 2.0)

(IPS) -- Puolet osanottajista oli naisia ja yksi heistä voitti kisan, kun Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) yrittäjäfoorumi testasi arabimaiden aloittelevia it-yrityksiä viime vuonna.

Tapaus kertoo Lähi-idän yritysmaailman naisistumisesta, joka kumpuaa aiempaa kannustavammasta ilmapiiristä.

Egyptiläis-amerikkalainen Yasmin Elayat, 31, sai koulutuksensa Kalifornian Piilaaksossa. Ryhtyessään 2011 perustamaan media-alan yritystä hän sanoo kokeneensa ilmapiirin rohkaisevammaksi Egyptissä ja Lähi-idässä kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Osuus kasvussa

Global Enterpreneurship Monitorin (GEM) selvitys väitti hiljan, että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan naiset perustavat yrityksiä vähiten maailmassa. Sen mukaan alueen naisista vain neljä prosenttia kuuluu yrittäjiin.

Tutkimuksesta kuitenkin puuttuivat Jordania, Libanon, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Esimerkiksi Jordaniassa uusista yrityksistä noin kolmannes on naisten johtamia, kun maailman keskiarvo on 37 prosenttia.

Egyptiläisen Cairo Angels -bisnesenkeliyrityksen perustaja Hossam Allam kertoo, että sen tukemista firmoista joka toisen johdossa on mukana naisia.

Alueella arvioidaankin, että naisista on keskimäärin 15-20 prosenttia yrittäjiä, kun osuus Yhdysvalloissa on 10 prosenttia ja Euroopassa 5 prosenttia.

Kannustus ja koulutus

Lähi-idän kaupunkeihin on viime vuosina syntynyt runsaasti yrityshautomoja, tukijärjestöjä ja kilpailuja, jotka on usein suunnattu juuri naisille.

Taustalta löytyvät myös koulutustason nousu ja internetin avaamat mahdollisuudet.

Maailmanpankin mukaan Lähi-idän yliopistoissa opiskelee enemmän naisia kuin miehiä. Elayat kertoo, että hän oli toinen kurssin kahdesta naisesta aloittaessaan it-insinöörin opinnot Yhdysvalloissa. Myöhemmin Kairon amerikkalaisessa yliopistossa sukupuolten edustus oli tasaväkinen.

Tytöt kunnianhimoisia

Yasmine el-Mehairy selittää hyvällä koulumenestyksellä sitä, että arabimaiden tyttöjä hakeutuu it-opintoihin enemmän kuin länsimaissa. Hän kuuluu vanhemmuuteen keskittyvän arabiankielisen Supermama-sivuston perustajiin.

"Monia poikia kiinnostivat jalkapallo ja tietokonepelit lukioaikana enemmän kuin läksyt, mutta tytöt keskittyivät opintoihin. Kunnianhimo jatkui yliopisto-opintoja valittaessa", el-Mehairy sanoo.

Hyvä koulutus taas avaa vaikkapa Saudi-Arabian kotiin suljetuille naisille mahdollisuuksia osallistua yritystoimintaan netin kautta.

Taistelu jatkuu

Alueen naisyrittäjien kokoontumisissa korostuu, että taistelu tasa-arvosta on pahasti kesken. Naiset törmäävät yhä syrjintään, väheksyntään ja vanhanaikaiseen rooliajatteluun. Myös kodin ja työn yhteensovittaminen on vaikeaa.

Kehittäviä tietokonepelejä tuottavan egyptiläisen EduKitten-yhtiön perustajiin kuuluva Sarah Abu Nar, 28, tarjoaa naisten ongelmiin hyväksi havaitsemaansa ratkaisua:

"Älä haaskaa aikaasi yrityksiin vakuuttaa ihmisiä erinomaisuudestasi puhumalla. Tee työsi, ja ne vakuuttavat paremmin kuin sanat."

genderkehitystalous Lähi-ItäPohjois-Afrikka Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria