Naisten ympärileikkaukset vähentyneet Mauritaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten ympärileikkaukset vähentyneet Mauritaniassa

Mauritaniassa on herätty taistelemaan naisten sukuelinten silpomista vastaan.

Tyttöjen ympärileikkausten vähentämiseen tähtäävä työ tuottaa tulosta Länsi-Afrikan Mauritaniassa. Asenteet ovat hiljalleen muuttuneet, mutta kampanjoijilla on vielä paljon tehtävää. Maassa kaksi kolmesta tytöstä on ympärileikattu.

Vuonna 2007 Mauritaniassa tehty terveystutkimus osoitti, että noin 70 prosenttia tytöistä ja naisista oli ympärileikattu. Yleensä toimenpiteen tekee perinteinen synnytysavustaja lapsen ollessa alle viisivuotias. Tärkeimpinä syinä sukuelinten silpomiseen mainittiin uskonto, siveellisyys sekä esteettiset syyt. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ympärileikkaukset ovat harvinaisempia hyvin koulutetuissa perheissä.

Mauritaniassa kampanjoidaan maanlaajuisesti sukuelinten silpomista vastaan. Tukensa antaneet lääkärit, kansalaisaktivistit ja uskonnolliset johtajat korostavat ympärileikkausten haittoja naisille. Toimenpide aiheuttaa muun muassa kipua, lapsettomuutta sekä runsasta verenvuotoa, johon saattaa jopa kuolla.

Osa islamilaisista uskonnollisista johtajista on julkaissut fatwan, uskonnollisen lausuman, joka kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen. Perusteena ovat lääkärien tiedot toimenpiteen terveysriskeistä ja se, että islam korostaa ihmisarvon kunnioittamista.

"Pidämme tätä käytäntöä perinteisessä muodossaan kiellettynä, koska se aiheuttaa vahinkoa, ja vetoamme hallinto- ja oikeusviranomaisiin, jotta he puuttuisivat käytäntöä yhä jatkavien toimintaan", sanoo Mauritanian pääkaupungin Nouakchottin vanhan moskeijan imaami Hademine Ould Saleck. Hänen mukaansa uskonnollinen kielto on saanut tukea muilta muslimijohtajilta kahdeksassa muussa Länsi-Afrikan maassa.

Maaliskuussa 35 ympärileikkauksia tehnyttä naista ilmoitti lopettavansa niiden tekemisen. Silpomisen terveysriskeistä kertoneet lääkärit ja teologit saivat heidät muuttamaan mieltään, kertoo sosiaali-, lapsi- ja perheministeriössä työskentelevä Khatto Mint Jiddou.

Toimenpiteestä luopumiseen kannustetaan monin keinoin. Kieltäytyneet synnytysavustajat asetetaan etusijalle, kun myönnetään lainoja uusien tulonlähteiden hankkimisen tueksi. Heille tarjotaan myös mahdollisuutta päästä oppimaan luku- ja kirjoitustaitoa.

Vaikka naisten ympärileikkaus on Mauritaniassa yhä yleistä, asenteiden muutos näkyy etenkin koulutetuissa kaupunkilaisperheissä. Kampanjan haasteena onkin saada viesti paimentolaisyhteisöihin, joiden kulttuurissa naisten ympärileikkaukset ovat yhä yleisiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia