Naisten valta lisääntyy Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten valta lisääntyy Intiassa

Intian 1,2 miljardista asukkaasta miltei joka kolmas asuu naisen johtamassa osavaltiossa. Naisliike toivoo naisten lisääntyvän vallan vievän kohti tasa-arvoa ja sukupuolisen sorron loppua.

Kevään vaalien jälkeen neljän Intian osavaltion johdosta löytyy nainen. Mamata Banerjee nousi hiljan Länsi-Bengalin osavaltion pääministeriksi, ja Tamil Nadun johtoon palasi välillä oppositiossa ollut Jayaraman Jayalalithaa.

"Banerjeen voitto on erityisen merkittävä, koska hänen uransa ei ole nojannut miespuolisen sukulaisen tai kumppanin tukeen", Women's Power Connect -järjestön johtaja Ranjana Kumari sanoo.

Kongressipuolueesta eronnut Banerjee perusti oman puolueen ja onnistui lyömään kommunistien johtaman vasemmistorintaman, joka oli hallinnut Länsi-Bengalia 34 vuotta. Tamil Nadun ohjakset sai nyt kolmannen kerran kuuluisa filmitähti Jayalalithaa. Hän tuli politiikkaan entisen vastanäyttelijänsä, edesmenneen M.G.Ramachandranian jalanjäljissä.

Suurinta osavaltiota, 200 miljoonan asukkaan Uttar Pradeshia, johtaa Mayawati, joka on ollut vuoroin vallassa ja oppositiossa vuodesta 1995. Neljäs naisvetoinen osavaltio on Delhi, jonka pääministerinä on Sheila Dixit.

Naiskiintiötä jarrutetaan

Naisten etenemistä Intian politiikassa on jarrutettu pitkään. Lakialoite 33 prosentin naiskiintiöstä osavaltioiden ja liittovaltion parlamenttiin on ollut vireillä vuodesta 1996. Parlamentin ylähuone hyväksyi kiintiön keväällä 2010, mutta 545-jäsenisen alahuoneen siunaus puuttuu.

"Mieskansanedustajat ovat kääntäneet jokaisen kiven estääkseen lain läpimenon", kommunistien naisliiton pääsihteeri Annie Raja kertoo. Hän muistuttaa, että vain täysi tasa-arvo voi lopettaa Intian naisiin kohdistuvat kunniamurhat, myötäjäiskuolemat ja abortoinnin sukupuolen perusteella.

Raja iloitsee siitä, että Intian naapurissa Pakistan, Afganistan, Nepal ja Bangladesh ovat hyväksyneet parlamentin naiskiintiön. "Ehkä Intian miespäättäjiä alkaa hävettää, ja laki menee läpi."

Naisia huipulla

Kiintiöiden viipymisestä huolimatta naisia on kiivennyt monille Intian johtopaikoille.

Kongressipuolueen johtajaa Sonia Gandhia pidetään maan vaikutusvaltaisimpana poliitikkona. Hänen uraansa auttoi avioituminen maata pitkään hallinneeseen Nehrun ja Gandhin dynastiaan. Sekä Sonian anoppi Indira että hänen miehensä Rajiv Gandhiz murhattiin pääministerikaudellaan.

Sonia Gandhi on osoittanut omat kykynsä uudistamalla radikaalisti kongressipuoluetta.

Intian presidentiksi nousi ensi kertaa nainen, kun kongressipuolueen Pratibha Patel voitti vaalit 2007. Parlamentin alahuoneen puhemiehenä on Meira Kumar, ja oppositiota johtaa hindumielisen Bharatiya Janata -puolueen Sushma Swaraj.

Naisten johtamat Intian osavaltiot:

 

  • Uttar Pradesh, 200 miljoonaa asukasta
  • Länsi-Bengali, 80 miljoonaa asukasta
  • Tamil Nadu, 72 miljoonaa asukasta
  • Delhi, 16 miljoonaa asukasta

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia