Uutiset Naisten oikeudet

Naispäättäjien määrä polkee paikallaan – Suomessa suoranainen romahdus

Parlamenttienvälisen liiton ja YK:n tasa-arvojärjestön julkaisemien tilastojen mukaan alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia.
(Kuva: Joe Gratz / CC0 1.0)

Naisten määrä maailman hallituksissa ja parlamenteissa on noussut viime vuosina hitaasti. Vuoteen 2015 verrattuna on tapahtunut vain pieniä parannuksia, käy ilmi Parlamenttienvälinen liiton (IPU) sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Maaliskuussa julkaistun naisten poliittisen osallistumisen maailmankartan mukaan naisia on kansanedustajista 23,3 prosenttia ja ministereistä 18,3 prosenttia. Kansanedustajien osuus on noussut vuoteen 2015 verrattuna alle prosenttiyksikön, ministerin määrä vain muutamalla ministerillä. Raportin tiedot perustuvat tämän vuoden tammikuun ensimmäiseen päivään.

"Tämä data kertoo vahvasti, että naisten ääni puuttuu edelleen politiikasta", toteaa UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka Suomen UN Womenin julkaisemassa tiedotteessa.

Eniten naisministereitä on Bulgariassa, Ranskassa, Nicaraguassa, Ruotsissa ja Kanadassa, joissa osuus on yli 50 prosenttia. Syynä on selvä poliittinen sitoutuminen korkeimmalla poliittisella tasolla sekä aito sukupuolisensitiivinen poliittinen kulttuuri. Esimerkiksi Ruotsilla on maailman ensimmäinen feministiseksi julistautunut hallitus, IPU toteaa tiedotteessaan.

Huonoa kehitystä on tapahtunut esimerkiksi Suomessa ja Kap Verdessä, jotka vielä vuonna 2015 olivat ensimmäisellä ja toisella sijalla. Nyt Suomen naisministerien osuus on aiemman 62,5 prosentin sijasta 38,5, ja se on pudonnut sijalle 14.

Maita, joissa ei ole yhtään naisministeriä, oli tutkimushetkellä yhteensä 13. Osassa ministerinimitykset olivat kuitenkin tutkimushetkellä kesken. Naisministerittömiä maita ovat esimerkiksi Brunei, Unkari, Pakistan, Saudi-Arabia ja San Marino. 

Naiset myös saavat hallituksissa usein niin sanottuja "pehmeitä" salkkuja, kuten naisia ja lapsia koskettavien asioiden salkkuja, katsauksesta selviää. Tänä vuonna naisilla on kuitenkin eniten ympäristöön, luonnonvaroihin ja energiaan liittyviä salkkuja. Samaan aikaan taas yhä useammalla miehellä on tasa-arvoministerin salkku.

Naispuolisia kansanedustajia puolestaan on eniten Ruandassa, Boliviassa, Kuubassa, Islannissa ja Nicaraguassa, joista kahdessa ensimmäisessä yli puolet. Nolla naisparlamentaarikkoa on Mikronesiassa, Qatarissa, Vanuatussa ja Jemenissä.

Naisten oikeudet genderpolitiikkademokratia Suomen UN Women

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.