Uutiset Tasa-arvo

Naiskansanedustajien määrässä saavuttiin virstanpylväs: Yli neljännes maailman kansanedustajista on nyt naisia

Tällä menolla kestää kuitenkin 50 vuotta ennen kuin maailman parlamenteissa saavutetaan tasa-arvo, toteaa Parlamenttien välinen liitto.
Eduskuntatalo, edessä Suomen ja YK:n liput.
Suomessa on 11. suurin naiskansanedustajien osuus. (Kuva: Peter / Flickr.com / CC BY 2.0)

Naispuolisten kansanedustajien osuus on noussut maailmanlaajuisesti historiallisen korkealle. Viime vuonna heidän osuutensa nousi ensimmäistä kertaa yli neljäsosaan, selviää Parlamenttien välisen liiton (IPU) tuoreesta raportista.

Vielä viime vuoden raportissa naispuolisten kansanedustajien keskimääräiseksi osuudeksi maailman parlamenteissa laskettiin 24,9 prosenttia. Nyt osuus on noussut 25,5 prosenttiin.

”Minulla on suuri ilo ilmoittaa, että ensimmäistä kertaa naisia on nyt yli neljäsosa maailman parlamentaarikoista. -- Kun juhlimme tätä kaikkien aikojen huippua, koemme, että edistys on ollut tuskallisen, tai jopa sietämättömän, hidasta. Nykytahdilla kestää toiset 50 vuotta ennen kuin saavutamme sukupuolten tasa-arvon parlamenteissa”, muistutti järjestön pääsihteeri Martin Chungong YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Maita, joissa kansanedustajista puolet on naisia ja puolet miehiä, on vasta kolme: Ruanda, Kuuba ja Arabiemiirikunnat.

Maanosittain tarkasteltuna parhaiten menee Latinalaisessa Amerikan mantereella, jossa runsaat 32 prosenttia parlamentaarikoista on naisia. Huonoin tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, jossa osuus on vajaat 18 prosenttia.

Myös nainen parlamentin johtopaikalla on yhä harvinaisuus. Puhemiehen paikka oli viime vuonna 58 naisella. Naisten osuus puhemiehistä on 20,9 prosenttia.

IPU puoltaa hyvin suunniteltuja sukupuolikiintiöitä. Ne nostivat viime vuonna naisten määrää yksikamarisissa parlamenteissa ja alahuoneissa 11,8 prosenttia, ylähuoneissa 7,4 prosenttia. Viime vuonna vaalit järjestäneistä 57 maasta 25 sovelsi kiintiöitä.

Suomessa naiskansanedustajien osuus on 46 prosenttia, ja se on maailman 11. korkein osuus. Pohjoismaista korkeammalla on vain Ruotsi, jossa osuus on 47 prosenttia.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokehityspolitiikkademokratia

Lue myös

Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.
Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.
Elina Nikulainen puolilähikuvassa keltaisella taustalla.

Naisvihassa on kyse väkivaltaisesta radikalisaatiosta, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa

Incel-kulttuuria värittää katkeruus, naisviha ja ajatus siitä, että naisen keho on miehen omaisuutta. Siksi sitä ei pitäisi ohittaa vähemmän vaarallisena tai yksityisenä ilmiönä vaan väkivaltaisen radikalisoitumisen muotona, jolla on poliittiset tavoitteet, kirjoittaa Elina Nikulainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.