Uutiset Tasa-arvo

Naisilta kiellettyjen töiden lista yhä pitkä

Lähes kaikissa maailman maissa rajoitetaan yhä naisten työntekoa tai muita taloudellisia mahdollisuuksia lakien avulla, käy ilmi Maailmanpankin raportissa.
(Kuva: Khánh Hmoong / cc 2.0)

Suurin osa maailman maista rajoittaa laeilla naisten taloudellisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi naisten työntekoa rajoitetaan sadassa maassa, käy ilmi Maailmanpankin tuoreesta raportista.

Raportissa tarkastellaan lainsäädäntöä 173 maassa. 155:ssä on jonkinlaisia naisiin ja talouteen liittyviä rajoituksia. 41 maassa naiset eivät esimerkiksi saa tehdä tiettyjä tehdastöitä ja 18 maassa heillä on oltava aviomiehen lupa työntekoon. 19 maassa naisten on toteltava miehiään ja 29 maassa he eivät saa tehdä yötyötä.

Esimerkiksi Argentiinassa naiset eivät saa tuottaa tai muokata räjähteitä, syttyviä tai syövyttäviä materiaaleja eivätkä esimerkiksi lastata laivoja. Ranskassa he eivät saa kantaa yli 25 kilon painoisia taakkoja tai kuljettaa kottikärryillä yli 45 kilon taakkoja. Arabiemiraateissa naisten ei ole sallittua esimerkiksi hallita ja monitoroida mekaanisia koneita, korjata tai puhdistaa niitä eikä työskennellä nahkatehtaissa, baareissa eikä asfalttiteollisuudessa. Eniten rajoituksia naisten työpaikoissa on Venäjällä, 456.

Yhteensä raportti löysi lähes 950 sukupuolten eriarvoisuuden muotoa huolimatta siitä, että lähes kaikissa maissa ollaan virallisesti sitä mieltä, että naisia ei pitäisi syrjiä.

Myös edistystä on tapahtunut. Viimeisten kahden vuoden aikana 65 maata on tehnyt yhteensä 94 uudistusta, jotka parantavat naisten taloudellisia mahdollisuuksia. Erityisen paljon uudistuksia on tapahtunut Euroopassa ja Keski-Aasiassa sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen lainsäädäntö on yleistynyt – vielä 25 vuotta sitten lainsäädäntöä ei ollut juuri lainkaan, raportissa kerrotaan.

Tasa-arvo gendertyölakitalous

Lue myös

Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.
Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.
Elina Nikulainen puolilähikuvassa keltaisella taustalla.

Naisvihassa on kyse väkivaltaisesta radikalisaatiosta, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa

Incel-kulttuuria värittää katkeruus, naisviha ja ajatus siitä, että naisen keho on miehen omaisuutta. Siksi sitä ei pitäisi ohittaa vähemmän vaarallisena tai yksityisenä ilmiönä vaan väkivaltaisen radikalisoitumisen muotona, jolla on poliittiset tavoitteet, kirjoittaa Elina Nikulainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.