Uutiset Naisten oikeudet

Naisille ja tytöille halutaan lisää hyötyjä innovaatioista ja teknologiasta

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Tyttöjä tietokoneella
Naiset käyttävät nettiä harvemmin kuin miehet. UN Women haluaa siihen muutoksen. (Kuva: Eric Bridiers / U.S. Mission Geneva / CC BY-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä sen kumppanit ovat muodostaneet uuden yhteenliittymän, jonka tavoitteena on, että teknologia ja innovaatiot hyödyttäisivät enemmän naisia ja tyttöjä.

Mukana on on 22 kumppania, jotka edustavat yksityistä sektoria, kansalaisjärjestöjä sekä akateemisia instituutioita.

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä. Ne voivat vapauttaa naiset eristyksistä ja luoda heidän innovatiivisille ideoilleen ja tuotteilleen markkinat. Tämä on tärkeä etu tasa-arvon ja naisten voimaannuttamisen kannalta, mutta se tuo myös laajempia hyötyjä yhteiskunnalle”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

Kaksi vuotta toimivan yhteenliittymän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta erityisesti sellaisista teknologisista innovaatioista, jotka tyydyttävät naisten ja tyttöjen tarpeita. Tavoitteena on myös tunnistaa, mitä esteitä on olemassa naisten ja tyttöjen etenemiselle innovaatio- ja teknologia-alalla sekä yrittäjyydessä, ja puuttua niihin.

Esimerkiksi YK:n televiestintäjärjestö ITU:n mukaan nettiä käyttävien naisten osuus on maailmanlaajuisesti 12 prosenttia alhaisempi kuin miesten. UN Womenin mukaan myös kännykänkäytössä on sukupuolikuilu. Sen sulkeminen lisäisi naisten mahdollisuuksia saada esimerkiksi terveys-, rahoitus- ja koulutuspalveluita sekä loisi myös kännykkäteollisuudelle suuremmat markkinat.

Global Innovation Coalition for Changeksi nimetty liittouma julkistettiin viime viikolla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternet Suomen UN Women

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.