Uutiset Tasa-arvo

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset aktivismipäivät alkoivat – Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrina

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin johdolla vietettävän Oranssit päivät -kampanjassa vedetään tänä vuonna huomio niihin, joiden ääni ei tavallisesti pääse kuuluviin.
New Yorkin Empire State Building oranssissa valaistuksessa
Oranssit päivät muistuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisesta. Vuonna 2014 New Yorkin Empire State Building valaistiin oranssiksi muistutuksena päivistä. (Kuva: Ryan Brown / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johdolla vietettävä Oranssit päivät -aktivismikampanja on alkanut. 16 päivää kestävä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava kampanja alkoi eilen, jolloin vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Tänä vuonna kampanjan teemana on #HearMeToo – ”Kuule myös minut”. Tarkoituksena on tukea väkivallan vastaisessa työssä myös niitä, jotka tavallisesti jäävät syrjään.

”Meidän tulee tukea myös heitä, joiden ääni ei tavallisesti kuulu mediassa – erityisen haavoittuvassa asemassa olevia kehittyvien maiden naisia, vammaisia naisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia”, sanoo Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen tiedotteessa.

Oranssien päivien aikana ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetään kampanjan merkeissä tempauksia kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään 10. joulukuuta saakka. Esimerkiksi Turun Kirjastosilta nähtiin oranssiksi valaistuna sunnuntaina naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Maailmalla puolestaan päivää on muistanut muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka piirsi punaisen viivan silmänsä alle Brexit-kokouksessa Brysselissä. Hän seurasi muun muassa jalkapalloilija Cristiano Ronaldon esimerkkiä.

Noin joka kolmas nainen maailmassa on kokenut elämänsä aikana väkivaltaa. YK:n rikosten- ja huumeidentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen raportin mukaan vaikka vain viidesosa henkirikosten uhreista on naisia, perhe- ja parisuhdeväkivallassa kuolleista naisia on ylivoimaisesti suurin osa. 82 prosenttia parisuhdeväkivallasta kuolleista on naisia. Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallassa.

Tutkimuksen mukaan naisuhrien määrän vähentämiseksi ei ole saatu aikaan konkreettista edistystä viime vuosina huolimatta lainsäädännöstä ja ohjelmista. Raportissa vaaditaan muun muassa parempaa koordinaatiota poliisin ja oikeusjärjestelmän välille.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Suomen UN Women

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa