Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset aktivismipäivät alkoivat – Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset aktivismipäivät alkoivat – Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrina

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin johdolla vietettävän Oranssit päivät -kampanjassa vedetään tänä vuonna huomio niihin, joiden ääni ei tavallisesti pääse kuuluviin.

New Yorkin Empire State Building oranssissa valaistuksessa

Oranssit päivät muistuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisesta. Vuonna 2014 New Yorkin Empire State Building valaistiin oranssiksi muistutuksena päivistä. Kuva: Ryan Brown / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johdolla vietettävä Oranssit päivät -aktivismikampanja on alkanut. 16 päivää kestävä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava kampanja alkoi eilen, jolloin vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Tänä vuonna kampanjan teemana on #HearMeToo – ”Kuule myös minut”. Tarkoituksena on tukea väkivallan vastaisessa työssä myös niitä, jotka tavallisesti jäävät syrjään.

”Meidän tulee tukea myös heitä, joiden ääni ei tavallisesti kuulu mediassa – erityisen haavoittuvassa asemassa olevia kehittyvien maiden naisia, vammaisia naisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia”, sanoo Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen tiedotteessa.

Oranssien päivien aikana ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetään kampanjan merkeissä tempauksia kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään 10. joulukuuta saakka. Esimerkiksi Turun Kirjastosilta nähtiin oranssiksi valaistuna sunnuntaina naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Maailmalla puolestaan päivää on muistanut muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka piirsi punaisen viivan silmänsä alle Brexit-kokouksessa Brysselissä. Hän seurasi muun muassa jalkapalloilija Cristiano Ronaldon esimerkkiä.

Noin joka kolmas nainen maailmassa on kokenut elämänsä aikana väkivaltaa. YK:n rikosten- ja huumeidentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen raportin mukaan vaikka vain viidesosa henkirikosten uhreista on naisia, perhe- ja parisuhdeväkivallassa kuolleista naisia on ylivoimaisesti suurin osa. 82 prosenttia parisuhdeväkivallasta kuolleista on naisia. Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallassa.

Tutkimuksen mukaan naisuhrien määrän vähentämiseksi ei ole saatu aikaan konkreettista edistystä viime vuosina huolimatta lainsäädännöstä ja ohjelmista. Raportissa vaaditaan muun muassa parempaa koordinaatiota poliisin ja oikeusjärjestelmän välille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia