Uutiset Tasa-arvo

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset aktivismipäivät alkoivat – Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrina

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin johdolla vietettävän Oranssit päivät -kampanjassa vedetään tänä vuonna huomio niihin, joiden ääni ei tavallisesti pääse kuuluviin.
New Yorkin Empire State Building oranssissa valaistuksessa
Oranssit päivät muistuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisesta. Vuonna 2014 New Yorkin Empire State Building valaistiin oranssiksi muistutuksena päivistä. (Kuva: Ryan Brown / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johdolla vietettävä Oranssit päivät -aktivismikampanja on alkanut. 16 päivää kestävä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava kampanja alkoi eilen, jolloin vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Tänä vuonna kampanjan teemana on #HearMeToo – ”Kuule myös minut”. Tarkoituksena on tukea väkivallan vastaisessa työssä myös niitä, jotka tavallisesti jäävät syrjään.

”Meidän tulee tukea myös heitä, joiden ääni ei tavallisesti kuulu mediassa – erityisen haavoittuvassa asemassa olevia kehittyvien maiden naisia, vammaisia naisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia”, sanoo Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen tiedotteessa.

Oranssien päivien aikana ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetään kampanjan merkeissä tempauksia kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään 10. joulukuuta saakka. Esimerkiksi Turun Kirjastosilta nähtiin oranssiksi valaistuna sunnuntaina naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Maailmalla puolestaan päivää on muistanut muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka piirsi punaisen viivan silmänsä alle Brexit-kokouksessa Brysselissä. Hän seurasi muun muassa jalkapalloilija Cristiano Ronaldon esimerkkiä.

Noin joka kolmas nainen maailmassa on kokenut elämänsä aikana väkivaltaa. YK:n rikosten- ja huumeidentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen raportin mukaan vaikka vain viidesosa henkirikosten uhreista on naisia, perhe- ja parisuhdeväkivallassa kuolleista naisia on ylivoimaisesti suurin osa. 82 prosenttia parisuhdeväkivallasta kuolleista on naisia. Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallassa.

Tutkimuksen mukaan naisuhrien määrän vähentämiseksi ei ole saatu aikaan konkreettista edistystä viime vuosina huolimatta lainsäädännöstä ja ohjelmista. Raportissa vaaditaan muun muassa parempaa koordinaatiota poliisin ja oikeusjärjestelmän välille.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Suomen UN Women

Lue myös

Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Joulukynttilöitä ja -koristeita

Moni kenialaistyttö silvotaan joululomalla – Suomalaisjärjestö kerää varoja turvaleireihin

Kenian kristityssä kisii-yhteisössä silpominen tehdään avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. Joulu on otollista aikaa, sillä loma-aikana jää aikaa toipua operaatiosta.
Nuoria oransseissa paidoissa kulkueessa

Selvitys: Suomi on hyvä kakkonen kehitysmaiden tyttöjen poliittisen osallistumisen edistämisessä

Suomi ohjaa yli kaksi prosenttia kehitysyhteistyövaroistaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen. Se sijoittuu Planin tuoreessa vertailussa hyvin, mutta enemmänkin voisi sen mukaan tehdä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maissia pitelevät kädet

Lautasmalli Beniniin – Suomalaisrahoitteinen tutkimushanke parantaa Afrikan ruokaturvaa

Ulkoministeriön rahoittamassa Luonnonvarakeskuksen kuusivuotisessa tutkimushankkeessa muun muassa koulutettiin paikallisia tutkijoita, kartoitettiin villikasvien käyttöä ruuanlaitossa ja tutkittiin maaperän hivenaineita. Tulokset ovat lupaavia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Parturi leikkaa miehen hiuksia

Siirtolaisten rahalähetykset auttavat köyhiä mutta eivät muuta talouden rakenteita – Italiassa keksittiin ratkaisuksi kanaloihin sijoittaminen

Siirtolaisten kotimaihinsa lähettävät rahat ovat tärkeitä, mutta ne eivät kehitä taloutta. Italiassa kokeiltiin uutta konseptia, jonka seurauksena moni filippiiniläinen muutti takaisin kotimaahan huomattuaan, että siellä on mahdollista luoda elinkeinoja ja työtä.
Palmuja ja myrskyn tuhoamia rakennuksia

Filippiineillä tutkitaan, ovatko energiayhtiöt syypäitä ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ihmisoikeusloukkauksiin – Tavoitteena ennakkotapaus

Ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta on nostettu viime vuosina useita oikeusjuttuja. Filippiineillä tutkitaan ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksen ihmisoikeusvaikutuksia.