Uutiset Tasa-arvo

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset aktivismipäivät alkoivat – Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrina

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin johdolla vietettävän Oranssit päivät -kampanjassa vedetään tänä vuonna huomio niihin, joiden ääni ei tavallisesti pääse kuuluviin.
New Yorkin Empire State Building oranssissa valaistuksessa
Oranssit päivät muistuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisesta. Vuonna 2014 New Yorkin Empire State Building valaistiin oranssiksi muistutuksena päivistä. (Kuva: Ryan Brown / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johdolla vietettävä Oranssit päivät -aktivismikampanja on alkanut. 16 päivää kestävä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava kampanja alkoi eilen, jolloin vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Tänä vuonna kampanjan teemana on #HearMeToo – ”Kuule myös minut”. Tarkoituksena on tukea väkivallan vastaisessa työssä myös niitä, jotka tavallisesti jäävät syrjään.

”Meidän tulee tukea myös heitä, joiden ääni ei tavallisesti kuulu mediassa – erityisen haavoittuvassa asemassa olevia kehittyvien maiden naisia, vammaisia naisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia”, sanoo Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen tiedotteessa.

Oranssien päivien aikana ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetään kampanjan merkeissä tempauksia kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään 10. joulukuuta saakka. Esimerkiksi Turun Kirjastosilta nähtiin oranssiksi valaistuna sunnuntaina naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Maailmalla puolestaan päivää on muistanut muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka piirsi punaisen viivan silmänsä alle Brexit-kokouksessa Brysselissä. Hän seurasi muun muassa jalkapalloilija Cristiano Ronaldon esimerkkiä.

Noin joka kolmas nainen maailmassa on kokenut elämänsä aikana väkivaltaa. YK:n rikosten- ja huumeidentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen raportin mukaan vaikka vain viidesosa henkirikosten uhreista on naisia, perhe- ja parisuhdeväkivallassa kuolleista naisia on ylivoimaisesti suurin osa. 82 prosenttia parisuhdeväkivallasta kuolleista on naisia. Viime vuonna noin 50 000 naista kuoli perhe- tai parisuhdeväkivallassa.

Tutkimuksen mukaan naisuhrien määrän vähentämiseksi ei ole saatu aikaan konkreettista edistystä viime vuosina huolimatta lainsäädännöstä ja ohjelmista. Raportissa vaaditaan muun muassa parempaa koordinaatiota poliisin ja oikeusjärjestelmän välille.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Suomen UN Women

Lue myös

Hennatatuoidut kädet rannerenkaissa

Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen

Kiinassa ja Intia on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Siksi morsiamista on kova pula. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, kertoo Human Rights Watchin vanhempi tutkija Heather Barr.
Mielenosoittaja ja kyltti, johon on piirretty naisen kuva

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna noin neljä naista joka päivä. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio vaatii maata puuttumaan tapauksiin ja muistuttaa, ettei naisten tappaminen ole yksittäinen ongelma vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan.
YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen