Naisiin kohdistuva väkivalta sai perulaiset liikkeelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisiin kohdistuva väkivalta sai perulaiset liikkeelle

Jopa sata tuhatta ihmistä on osoittanut mieltään elokuussa väkivaltaa vastaan. Raivoa on herättänyt etenkin tapaus, jossa tunnetun poliitikon poika selvisi raiskauksesta ja murhayrityksestä vuoden ehdollisella tuomiolla.

Mustat ristit symboloivat naismurhien uhreja Perun pääkaupungissa Limassa järjestetyssä mielenosoituksessa. (Kuva: Noemí Melgarejo / IPS)

(IPS) -- Naisiin kohdistuva väkivalta ja siitä annetut lepsut rangaistukset ovat synnyttäneet kansanliikkeen Perussa, jossa tapahtuu 16 raiskausta joka päivä.

Peru on toisena Latinalaisen Amerikan naismurhatilastoissa ja kärkipäässä koko maailman raiskaustilastoissa. Perun raiskauksista 42 prosenttia tapahtuu kotona ja 90 prosenttia jää rankaisematta.

Naisten asioiden ministeriön tilastojen mukaan Perussa tehtiin kuluvan vuoden ensipuoliskolla 54 naismurhaa ja 118 sellaisen yritystä. Vuosina 2009–2015 tilastoitiin 795 sukupuolesta johtuvaa naissurmaa, enemmistö uhreista oli 18–34-vuotiaita.

Uusi kansaliike sai alkunsa sosiaalisessa mediassa ja näytti voimaansa 13. elokuuta marsseilla, joita järjestettiin Limassa ja muissa kaupungeissa tunnuksella Ni Una Menos. Loppua naismurhille vaativa tunnus nähtiin jo vuosi sitten Argentiinassa ja eräissä muissa alueen maissa.

Perussa oli järjestäjien mukaan liikkeellä jopa 100 000 henkeä. Kulkueeseen osallistui myös maan tuoreen hallituksen jäseniä presidentti Pedro Pablo Kuczynskin johdolla.

Lievä tuomio

Kipinän liikkeelle antoi Arlette Contrerasin vuodentakainen tapaus. Ayacuchossa sijaitsevan hotellin turvakameraan tallentui, miten Contrerasin silloinen poikaystävä Adriano Pozo pahoinpiteli hänet raa'asti.

Pozo on tunnetun poliitikon poika ja selvisi raiskauksesta ja murhayrityksestä vuoden ehdollisella tuomiolla. Humalatila ja mustasukkaisuus nähtiin lieventäviksi asianhaaroiksi. Ylempi oikeusaste vahvisti hiljan tuomion, jota syyttäjä moitti ala-arvoiseksi.

"Haluamme oikeutta. Murhaavat ja raiskaavat miehet kuuluvat telkien taakse, ja yhteiskunnan on huolehdittava uhrien turvallisuudesta", sanoi Liman mielenilmaukseen osallistunut Contreras.

Mukana oli kokonaisia perheitä ja paljon väkivallan uhriksi joutuneiden naisten omaisia. Isabel Laines oli matkustanut Icasta neljä tuntia osallistuakseen marssille. "Tyttäreni surmannut mies sai vain puolen vuoden vankeustuomion", hän valitti.

Machoilu vallalla

Perun naisjärjestöjen mukaan väkivaltaa ylläpitävät salliva asenneilmasto ja tekojen rankaisemattomuus.

Ipsos-laitoksen marssin alla tekemän kyselyn mukaan 43 prosenttia naisvastaajista ei pidä Perua lainkaan turvallisena itselleen. 74 prosenttia sanoo, että macho-ajattelu hallitsee yhteiskuntaa.

Kaikista kyselyyn vastanneista 53 prosenttia uskoo, että minihameeseen pukeutuva nainen on itse syyllinen siihen, että häntä ahdistellaan julkisilla paikoilla. 76 prosentin mielestä mies saa lyödä uskotonta naista.

Presidentti Kuczynski arveli ennen marssia, että seksuaalisen väkivallan mahdollistaa sitä ympäröivä hiljaisuus.

Natalia Iguíñiz kokosi Facebook-ryhmän, joka päätti järjestää mielenosoituksen kuultuaan Contrerasin tapauksesta. "Kaikki alkoi pienestä chatista", hän sanoo uskoen, että hiljaisuuden aika on nyt Perussa ohi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia