Naiset vaativat sananvaltaa Intian teeviljelmillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset vaativat sananvaltaa Intian teeviljelmillä

Naiset ovat lakkoilleet sekä työnantajia että miesvaltaista ammattiyhdistysliikettä vastaan.

(IPS) -- Teenpoimija Lissie Sunny nousi parissa kuukaudessa kuuluisuuteen Intiassa. Hän johti syyskuussa alkaneita teetyöläisten mielenilmauksia, joissa naiset kyseenalaistivat sekä työnantajan että miesvaltaisen ammattiyhdistysliikkeen toiminnan.

Sunny, 47, työskentelee Kanan Devan Hillsin plantaasilla Munnarissa Keralan osavaltiossa. Tilan suurin omistaja on monialainen Tata-konserni.

Sunny sai kyllikseen vuosikymmenten riistosta ja sukupuolisyrjinnästä ja innosti 6 000 naistyöntekijää lakkoon. Liikehdintää tuki naisjärjestö Pompilai Orumai, jonka puheenjohtajaksi Sunny sittemmin valittiin.

Liitot työnantajan asialla

Naisten lakon sytykkeenä oli ammattiliiton siunaama päätös, jolla teenpoimijoille maksettu bonus leikattiin 20 prosentista kymmeneen. Sunnyn mukaan kapinan juuret ovat paljon syvemmällä.

"Liitot ovat petkuttaneet työläisiä vuosikymmeniä. Ne ovat liittoutuneet teeyhtiön johdon kanssa. Ay-johtajat saavat yhtiöltä ilmaisen asunnon, ja heidän lapsilleen taataan hyvä koulutus ja työpaikka", Sunny kertoo.

Työvoimavaltainen teentuotanto tunnetaan riistoalana. Keralassa työpäivä kestää aamukahdeksasta pimeän tuloon, ja siitä maksetaan kolmisen euroa.

"Muualla Keralassa päivätyöläiset tienaavat tuplasti teetilojen naisiin verrattuna. Naiset myös asuvat epäinhimillisissä oloissa", Sunny jatkaa.

Lakkoja muuallakin

Lukutaidoton teenpoimija Meenu Ammal syyttää ay-liikettä mafiaksi, joka kahmii tilanomistajien maksamat rahat omiin taskuihinsa.

"Eikä liitto tee mitään estääkseen työmiehiä ryyppäämästä palkkaansa piittaamatta perheensä tarpeista", hän jatkaa.

Naisten valmius taistella parempien palkkojen ja oikeuksien puolesta kasvaa koko Intiassa, arvioi ihmisoikeuspuolustaja K. Sahadevan. "Viime aikoina on järjestetty useita naisten johtamia lakkoja, joissa perinteiset ammattiliitot eivät olleet mukana."

Sahadevanin mukaan lakot tuottivat tulosta, koska mobilisoinnissa käytettiin uusia keinoja ja tukea tuli perinteisten ay-piirien ulkopuolelta. "Naiset ovat menettämässä uskoaan poliittisten puolueiden tukemiin ay-johtajiin."

Sokeeraa ja innostaa

Kerala on muuta Intiaa edellä sosiaalisessa kehityksessä, kuten lukutaitoprosentissa, joka nousee naisillakin yli 90:n. Osavaltion pääkaupungissa Thiruvananthapuramissa naistutkimusta harjoittava tohtori Sreelekha Nair pitää teetyöläisten taistelua tärkeänä virstanpylväänä.

Hän muistuttaa, että ay-toiminnalla on Keralassa pitkät perinteet. "Mutta naistyöntekijöiden nousu taistelemaan omista oikeuksistaan tuli jonkinlaisena sokkina, ja valtaapitävien on yritettävä löytää uusia tapoja käsitellä asiaa."

Tapaus on herättänyt suurta kiinnostusta muilla teenviljelyalueilla Assamissa, Länsi-Bengalissa, Tamil Nadussa ja Karnatakassa.

"Lakon opetus on, että yhtenäinen taistelu voisi auttaa naisia laajemminkin ja että naiset eivät enää suostu ay-johdon huijattaviksi", arvioi työoikeuden tohtori Siva Prasad.

Teen suurvalta

IPS -- Intia tuottaa noin neljäsosan maailman teestä, mikä tekee siitä tilaston kakkosen Kiinan jälkeen. Perässä tulevat Kenia, Sri Lanka ja Turkki.

Kaudella 2014–2015 Intian teentuotanto hipoo 1 200:aa miljoonaa kiloa. Keralan osavaltion osuus koko teentuotannosta on vain 0,05 prosenttia. Intia on myös maailman suurin mustan teen kuluttaja, ja vientiin menee noin kuudennes tuotannosta.

Teentuotanto työllistää Intiassa suoraan 1,26 miljoonaa henkeä ja välillisesti 2 miljoonaa lisää. Teeplantaasien työolot ovat lähes kauttaaltaan huonot, ja ala on potenut kriisiä 1990-luvulta lähtien, arvioi köyhyystutkija Jayaseelan Raj.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia